Η θέρμανση... πονοκέφαλος και για τα νοικοκυριά στην Ήπειρο!

on .

EPIDOMA THERMANSHS KALORIFER

• Σε σοβαρό πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά τόσο πανελλαδικά όσο και στην Ήπειρο έχει μετατραπεί η υπόθεση «θέρμανση» καθώς το φθινόπωρο προχωράει. Αιτία η μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων αλλά και οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Αν μάλιστα ο επικείμενος χειμώνας είναι και έντονος, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, ειδικά για ορεινές περιοχές όπως ο Νομός Ιωαννίνων! Μόνη... ελπίδα προς το παρόν, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάχωμα στις ανατιμήσεις, αφενός μέσω αύξησης του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% και αφετέρου με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Πετρέλαιο και ρεύμα
Το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα ξεκινήσει να διατίθεται γύρω στα 1.10 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα «Παραπολιτικά», όσο η ζήτηση ανεβαίνει, θα αυξάνουν και οι τιμές. Το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 72 - 73 δολάρια δείχνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση. Τα ίδια και χειρότερα ενδέχεται να συμβούν με το φυσικό αέριο, του οποίου η διεθνής τιμή έχει ανέβει πάνω από 110% μέσα στο εννεάμηνο.
Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ο συνδυασμός αυξανόμενων τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων οδηγεί τις χονδρικές τιμές από το ένα ρεκόρ στο άλλο κι αυτό εν τέλει θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών.

Θα αντέξουν!
Πώς θα είναι λοιπόν ο ερχόμενος χειμώνας; Θα λειτουργήσουν τα συστήματα αυτόνομης και κεντρικής θέρμανσης, θα ανάψουν σόμπες, θερμάστρες και air condition;
Ξεκινώντας από το επίδομα θέρμανσης, η βάση υπολογισμού του ανεβαίνει στα 264 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό στο Βέρμιο θα δικαιούται επίδομα 420 ευρώ, αντί 350 ευρώ πέρυσι, ενώ ένα άλλο στην Καισαριανή 126 ευρώ αντί 106 ευρώ πέρυσι. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εισοδηματικές ενισχύσεις (μείωση εισφορών, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης), η κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά θα αντέξουν. Το κονδύλι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς ο αριθμός των δικαιούχων ενδέχεται να αυξηθεί, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν πέρυσι σε αναστολή και πολλοί από αυτούς πιθανότατα περνούν κάτω από τον πήχη των εισοδηματικών ορίων.

Η μείωση φόρων
Το «ράλι» του φυσικού αερίου θέτει, πάντως, ένα μεγάλο ερώτημα για τους λογαριασμούς θέρμανσης, με την κυβέρνηση να αποκλείει αυτήν τη στιγμή επιδότηση ανάλογη με αυτήν για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή, πολύ περισσότερο, η εξίσωση στο πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης, παρά το ότι οι «τρύπες» του λαθρεμπορίου έχουν στενέψει πολύ μετά την εφαρμογή συστημάτων εισροών - εκροών κι άλλων συστημάτων παρακολούθησης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι και οι πρατηριούχοι στην Ήπειρο ζητούν από την κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα ενόψει έναρξης της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ζήτηση θα είναι ελάχιστη. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει πρόσφατα στον «Π.Λ.» ο Αντιπρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Διάφορες διαστάσεις
Το ζήτημα των καυσίμων έχει πάντως διάφορες διαστάσεις που πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη. Oικονομικά μιλώντας, στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 28 λεπτών ανά λίτρο και επί αυτής της τιμής ΦΠΑ 24%. Άρα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση φτάνει κοντά στα 35 λεπτά μόνο εξαιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Συνολικά δε, οι φόροι και τα τέλη υπερβαίνουν το 55% της τιμής λιανικής του.
Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχει η περιβαλλοντική διάσταση. Η χώρα έχει θέσει εθνικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό τουλάχιστον 70% μέχρι το 2030. Θα ήταν λοιπόν παράδοξο να δαπανήσει πόρους μισού δις ευρώ για να ενισχύσει τη ζήτηση ενός ρυπογόνου καυσίμου όταν με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να επιδοτήσει πάνω από 100.000 νοικοκυριά ανά έτος για να αλλάξουν τον καυστήρα του πετρελαίου με άλλα λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο κλπ).

Εκπτώσεις της ΔΕΗ
Όσον αφορά την αποφυγή... ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς ρεύματος, παραμένει σε εκκρεμότητα η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσουν οι ιδιώτες πάροχοι τους επόμενους μήνες.
Η ΔΕΗ έχει ενεργοποιήσει από τις 5 Αυγούστου έκπτωση 30% για κατανάλωση έως 300 kWh τον μήνα, αλλά η έκπτωση θα φτάσει έως 38% για μεγαλύτερες καταναλώσεις και έως 600 kWh.
Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στις τιμές ρύπων δεν θα σπρώξουν ακόμα πιο πάνω τις χονδρικές τιμές στο ρεύμα, κάτι που θα μεταφραστεί σε ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής.