Σταθερά τα κρούσματα, «βροχή» τα πρόστιμα σε όλη την Ήπειρο! 4 Σήμερα «κληρώνει» για την τρίτη δόση του εμβολίου

on .

KORONOIOS TEST 1

• Σταθερούς αριθμούς κρουσμάτων εξακολουθούν, με μικρές διακυμάνσεις, να δίνουν οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.
Το περασμένο διήμερο σε επίπεδο περιφέρειας ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ συνολικά 86 κρούσματα. Από αυτά περισσότερα από τα μισά, 54 κρούσματα αφορούσαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 16 τη Θεσπρωτία, 13 την Πρέβεζα και μόλις τρία την Άρτα. Δεδομένης, πάντως, της διεξαγωγής σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων στα Γιάννενα, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μία περαιτέρω αύξηση των θετικών κρουσμάτων το επόμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο.

 «Βροχή» τα πρόστιμα! Δεκάδες πρόστιμα των 150 και των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων επιβλήθηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολίτες και επιχειρήσεις που επιμένουν να αγνοούν τις επιταγές της Πολιτείας για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών επιβλήθηκε από τις Αρχές σε κατάστημα στα Γιάννενα για εξυπηρέτηση σε εσωτερικό χώρο πελάτη ο οποίος στερούνταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης! Η τρίτη δόση Στο «μέτωπο» των εμβολιασμών, η διάθεση τρίτης δόσης έχει ξεκινήσει για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ενώ σήμερα, Δευτέρα, αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την τρίτη δόση για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες, προκειμένου να βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου. Πρόκειται για ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή και ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, μετά την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα. Ευπαθείς κατηγορίες Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού περίπου 32.000 συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες, όπως τόνισε χθες ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Η χορήγηση της τρίτης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική.