Τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς και σε άτομα άνω των 60 ετών

on .

EMBOLIO YGEIONOMIKOI 1
• Στο επόμενο στάδιο του προγράμματος εμβολιασμού προχωρά η Κυβέρνηση που αφορά τη χορήγηση 3ης δόσης σε δύο ακόμη κατηγορίες πολιτών: Τους υγειονομικούς και στα άτομα άνω των 60 ετών. 
Όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η χορήγηση της 3ης δόσης αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα και ερέθισμα για τους ανεμβολίαστους ώστε να προσέλθουν για εμβολιασμό καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη «Δ» δεν κάνει εξαιρέσεις. Για να προληφθούν ακόμη πιο δυσάρεστες καταστάσεις, είναι πλέον σίγουρο ότι μετά τους ανοσοκατασταλμένους, τους υγειονομικούς και τα άτομα άνω των 60 θα ακολουθήσουν και άλλες κατηγορίες πολιτών. Τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλο τον πληθυσμό προανήγγειλε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. 
«Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών». 
 Σταθεροποίηση κρουσμάτων
Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης θεωρείται μονόδρομος για την ελαχιστοποίηση της πανδημίας. Οι δείκτες της δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί (με μια μικρή μείωση στους διασωληνωμένους), όμως οι επόμενες 2-3 εβδομάδες είναι καθοριστικές για την εξέλιξή της. Χθες σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 2.255 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 431 προέρχονται από την Αττική και τα 337 από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία αρχίζει σιγά - σιγά να επανέρχεται η τάση  του περυσινού Φθινόπωρου. 
 38 στα Γιάννενα
Στην Ήπειρο τα συνολικά κρούσματα ήταν 53. Από αυτά τα 11 ήταν στη Θεσπρωτία, 1 στην Άρτα και 3 στην Πρέβεζα. Ο νομός Ιωαννίνων εξακολουθεί να δίνει καθημερινά αρκετά  υψηλό αριθμό -χθες ανακοινώθηκαν 38- επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη ημέρα την επιδημιολογική επιβάρυνση που υπάρχει. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πανδημία, απάντηση αναμένεται να δοθεί και από τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα λύματα της πόλης που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ κάθε Τρίτη. Όπως οι αναλύσεις αυτές δίνουν ένα μέρος της εικόνας, καθώς δεν περιλαμβάνει τις περιοχές εκτός λεκανοπεδίου. 
 Ξανά στο Μέτσοβο
Όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.» για άλλη μια φορά στο Μέτσοβο φαίνεται να υπάρχει συρροή, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται αφενός στη μεγάλη κινητικότητα λόγω τουρισμού και αφετέρου στην ελαστικότητα τήρησης των μέτρων. Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες υπάρχουν και άτομα που έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο. Η νέα συρροή κρουσμάτων αποτέλεσε την αφορμή επίθεσης κατά της Δημοτικής Αρχής Μετσόβου, από τον επικεφαλής της παράταξης «Δύναμις Δημοτών» Σπύρο Βασιλείου ο οποίος της καταλογίζει ευθύνες για τους χειρισμούς της, καθώς όπως αναφέρει οργανώθηκαν εκδηλώσεις με χορούς σε χωριά του Δήμου. 
Ευκαιρίας δοθείσης πρέπει να επισημανθεί ότι -όπως καθημερινά καταγγέλλουν αναγνώστες του «Π.Λ.»- αν εξαιρέσει κανείς την πόλη των Ιωαννίνων και τα περίχωρά της στις άλλες περιοχές του Νομού, η τήρηση των μέτρων (σε χορούς εκδηλώσεις, εκκλησίες, καταστήματα, μάσκες) είναι η εξαίρεση του κανόνα.  Μικρή μείωση υπήρξε και χθες στους διασωληνωμένους (έπεσαν στους 352) ενώ για μια ακόμη ημέρα ο αριθμός των νεκρών ήταν υψηλός (39). 
Οι έλεγχοι
Όσον αφορά τους ημερήσιους ελέγχους της Αστυνομίας στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, την Πέμπτη βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (3 Άρτα, 2 Θεσπρωτία, 9 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα). 
Επίσης άλλες έντεκα παραβάσεις βεβαιώθηκαν ως προς τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα καταστήματα και συγκεκριμένα για τη μη χρήση μάσκας από πελάτες (7) και εργαζόμενους (4). Τέσσερις περιπτώσεις αφορούν την Άρτα, πέντε την  Θεσπρωτία, δύο την Πρέβεζα.