Θα γίνει... διαβούλευση για το κτίριο της οδού Δομπόλη!

on .

PALIO PANEPISTHMIO DOMPOLH 8 2 17

• Καθοριστική απόφαση χαρακτηρίζει ο Δήμος Ιωαννιτών την παραχώρηση σ’ αυτόν εκ μέρους της ΕΤΑΔ Α.Ε. του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου της οδού Δομπόλη, η οποία «αφενός θα επιτρέψει να ξαναζωντανέψει ένα ιστορικό κτίριο της πόλης και αφετέρου θα δώσει λύσεις σε στεγαστικά προβλήματα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Την πολύ σημαντική απόφαση της ΕΤΑΔ έκανε γνωστή με χθεσινό κύριο θέμα του ο «Π.Λ.» φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις του Θεσπρωτού Προέδρου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Αντώνη Μπέζα, ο οποίος τόνισε πως «βασική προϋπόθεση είναι ο Δήμος να προχωρήσει μέσα σε εύλογο διάστημα στην πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του αξία».
Τώρα λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα για τον Δήμο που, όπως ήδη επισήμανε ο «Π.Λ.», θα πρέπει να βρει ένα καλό χρηματοδοτικό «εργαλείο» προκειμένου το ερειπωμένο συγκρότημα να γίνει ξανά λειτουργικό. Από την άλλη, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δηλώσεις που έκανε σχετικά δεν αποσαφηνίζει αν θα μεταφέρει εκεί το Δημαρχείο της πόλης όπως είχε πει στις αρχές της χρονιάς. Πρόθεση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς φορείς και πολίτες αμφισβητούν την καταλληλότητα της συγκεκριμένης τοποθεσία στη Δομπόλη για Δημαρχείο!

Ευχαριστίες Ελισάφ
Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Δήμος για το γεγονός ότι οκτώ μήνες μετά την σχετική υπόσχεση του Πρωθυπουργού, η ΕΤΑΔ και μέσα από συνεχή συνεργασία με τις υπηρεσίες του, ολοκλήρωσε την διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο δεν παραχωρείται αλλά μισθώνεται στον Δήμο για τα επόμενα σαράντα χρόνια (20 συν 20) και με το συμβολικό τίμημα των πεντακοσίων ευρώ το μήνα για τα πρώτα έξι χρόνια και των χιλίων ευρώ για τα επόμενα.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος ευχαριστεί καταρχήν τον Πρωθυπουργό στον οποίο έθεσε το αίτημα της παραχώρησης του παλιού πανεπιστημίου λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, ενώ είχε τη δυνατότητα να το συζητήσει και πάλι μαζί του στην συνάντησή που είχαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν δημόσια τότε έκανε γνωστή την πρόθεση παραχώρησης. «Χρειάστηκε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου από τις υπηρεσίες μας και συνεχής συνεργασία με την ΕΤΑΔ ώστε να έχουμε την οριστική της απόφαση», σημειώνει ο κ. Ελισάφ και χαρακτηρίζει καθοριστική τη συμβολή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας Στέφανου Βλαστού τον οποίο επίσης ευχαριστεί. Ευχαριστίες απευθύνει και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ και τον Πρόεδρό της Αντώνη Μπέζα, καθώς και στη βουλευτή του Νομού Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα για την σημαντική της συμβολή ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Προς διαβούλευση...
Ως προς τη χρήση του κτιριακού συγκροτήματος της Δομπόλη ο κ. Ελισάφ αποφεύγει να δεσμευτεί, αλλά εμφανίζεται πρόθυμος για διαβούλευση ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το παλιό πανεπιστήμιο θέλουμε να αποτελέσει το σύμβολο της νέας εποχής για τα Γιάννενα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλους τους φορείς της πόλης και κυρίως με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις». Ο Δήμαρχος καταλήγοντας τονίζει: «Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που θα βάλουν τέλος στην φθορά του χρόνου και θα αποδώσουν στην πόλη ένα κτίριο στο οποίο θα συνυπάρχουν η παιδεία, ο πολιτισμός, ένα κομμάτι της ιστορίας της αλλά και όλα όσα θα συμβολίζουν το μέλλον της».

Η Τατιάνα Καλογιάννη
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023» χαιρετίζει την ευτυχή για την πόλη, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάληξη της διεκδίκησης τμήματος του παλιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη. Όπως αναφέρει, η κακή κατάσταση του κτιρίου δεν περιποιούσε τιμή στις τοπικές αρχές αλλά ήταν και στίγμα για την ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπενθυμίζοντας πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες από την Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, με χειρισμούς της τότε αντιπεριφερειάρχη Τατ. Καλογιάννη, να περιέλθει το ακίνητο στην Περιφέρεια. Καταλήγοντας, εκφράζει τα ειλικρινή της συγχαρητήρια προς το Δήμαρχο και προς όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια, προσθέτει όμως ότι «μόλις κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, θα πρέπει η δημοτική αρχή να εξηγήσει στους δημότες κατά πόσο οι χειρισμοί του Δημάρχου δεσμεύουν το παραχωρούμενο κτίριο για έναν και αποκλειστικό σκοπό, αυτόν της δημιουργίας διοικητηρίου του Δήμου Ιωαννιτών και της στέγασης των υπηρεσιών του».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ