«Έφυγε» στα 88 του χρόνια ο τ. εφέτης Δημήτριος Ρίζος...

on .

RIZOS DHMHTRIOS

• Φτωχότερος είναι από χθες ο δικαστικός κόσμος όχι μόνο των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας, καθώς «έφυγε», σε ηλικίας 88 ετών, ένας από τους πιο καταξιωμένους και συνεπείς «υπηρέτες» της Δικαιοσύνης, ο εφέτης επί τιμή Δημήτριος Κ. Ρίζος.
Η εξώδιος ακολουθία για τον εκλιπόντα θα τελεστεί αύριο, Σάββατο και ώρα 11.00 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στα Γιάννενα, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Άρτας.

Με μακρά πορεία
Ο Δημήτριος Ρίζος γεννήθηκε στους Μελισσουργούς Άρτας. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και έφτασε στις ανώτατες βαθμίδες του δικαστικού κλάδου. Θήτευσε ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ενώ μακρά υπήρξε η θητεία του ως πρόεδρος δικαστηρίων, όπου διακρίθηκε για το ήθος, την εντιμότητα και την ακεραιότητά του.
Μεταξύ άλλων, ιστορική θεωρείται η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων στο οποίο προήδρευε το μακρινό 1986 για το λεγόμενο «Μακεδονικό» με αφορμή ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που είχε θύμα έναν Σκοπιανό και οδηγό έναν Γιαννιώτη.
Το δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει επί ενός ουσιώδους θέματος, αν δηλαδή υπάρχει Μακεδονικό Έθνος και κατ’ επέκταση Μακεδονική Γλώσσα και η απόφασή του υπήρξε «καταπέλτης» για τα Σκόπια: «…Είναι ιστορικώς, εθνολογικώς και γλωσσολογικώς βεβαιωμένο ότι δεν υφίσταται μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονικό Έθνος, αλλά οι Μακεδόνες ήταν πάντοτε Έλληνες και ομιλούσαν την Ελληνική Γλώσσα... Ο σφετερισμός του ονόματος Μακεδονία δεν αναιρεί την ιστορική πραγματικότητα, δεδομένου άλλωστε ότι η Μακεδονία υφίσταται εν λίθοις φθεγγομένοις και μνημείοις σωζομένοις»!
Έντονη υπήρξε και η δημόσια παρουσία του εκλιπόντος, ο οποίος έδειχνε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα της χώρας αλλά και για τα Γιάννενα, την πόλη στην οποία έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, παρεμβαίνοντας συχνά στα τεκταινόμενα με ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Πρώτος ανταποκριτής!
Ο Δημήτριος Κ. Ρίζος είχε μακρά σχέση και συνεργασία με τον «Π.Λ.», η οποία διήρκησε από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας της εφημερίδας και μέχρι τον θάνατό του.
Τον Δεκέμβριο του 1957, λίγους μήνες μόνο μετά την κυκλοφορία του «Π.Λ.», εκδόθηκε στο όνομά του ταυτότητα ανταποκριτή για την περιοχή της Άρτας με υπογραφή του τότε διευθυντή του Ιωάννη Κόκκινου (φωτό)! Έκτοτε δεν έπαψε ποτέ να στέλνει άρθρα, επιστολές, κριτικές βιβλίων και άλλα δημοσιεύματα στην εφημερίδα, ειδικά δε από τη συνταξιοδότησή του και έπειτα.

***
Ο «Π.Λ.» εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Στη μνήμη του, αντί στεφάνου, θα καταθέσει χρηματικό ποσό για το Οικοτροφείο της Μονής Δουραχάνης.