Πρόγραμμα 420 εκ. ευρώ για νέους αγρότες – γεωργούς

on .

NEOS AGROTHS

• Ένα σημαντικό πρόγραμμα ετοιμάζεται να υλοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο να στηρίξει νέους αγρότες και γεωργούς ενισχύοντας έτσι τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί βασικό «πυλώνα» της οικονομικής δραστηριότητας και για την Ήπειρο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στο ThessalonikiHelexpoForum, στο πάνελ «Η Χρήση Νέων Τεχνολογιών Στη Σύγχρονη Γεωργία». Με 420 εκατ. ευρώ! Το πρόγραμμα για νέους αγρότες και γεωργούς θα προκηρυχθεί τον ερχόμενο μήνα και περιλαμβάνει 420 εκατ. ευρώ.

Οι ωφελούμενοι είναι κοντά στους 10.000. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Στύλιος, «με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά, πρόθεσή μας είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες».

Ο Αρτινός Υφυπουργός έκανε λόγο, επίσης, για αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες - γεωργούς και για προκαταβολή 70% του ποσού αυτού.

Έτσι, αυτοί από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρναν από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα θα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, βέβαια, ξεκαθάρισε πως υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς διορθώνοντας έτσι λάθη του παρελθόντος και δεν δίνονται για να σπαταληθούν αλόγιστα. Απώτερος στόχος, η βελτίωση της παραγωγικότητας, σε ποσοστό άνω του 30%.

Και για εργαστήρια...

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε οικονομική ενίσχυση 80 εκατ. ευρώ σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, από το πρόγραμμα για την καινοτομία και σε άλλα 80 εκατ. ευρώ σε γεωπόνους για να συνεπικουρήσουν στο έργο των γεωργικών συμβούλων. Ο Γιώργος Στύλιος ανέφερε γενικότερα, πως «μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές από 750 έως 800 εκατ. ευρώ, σε προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και προκηρύσσονται προγράμματα, μέχρι τέλος του 2021, που φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ».

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε: «Η νέα φιλοσοφία που εισάγουμε στο Υπουργείο -και έχει μιλήσει για αυτή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι τα Ανοικτά Δεδομένα (OpenData). Εργαζόμαστε για να συνδέσουμε τα συστήματά μας, ώστε η πληροφορία η οποία έχει συλλεγεί και την έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, να του επιστρέφεται δωρεάν πίσω, για να μπορεί να την αξιοποιήσει».