Η κινητικότητα δύσκολη υπόθεση για τα Γιάννενα

on .

PODHLATO PODHLATODROMOS

• Από τις πιο επιβαρυμένες κυκλοφοριακά πόλεις της χώρας είναι τα Γιάννενα, με μικρό γενικά ποσοστό κατοίκων του Λεκανοπεδίου να επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατο. Η μεγάλη πλειοψηφία προτιμά το Ι.Χ., ενώ πλην της παραλιμνίου, ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν και οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης εκτός κέντρου είναι ελάχιστοι.
Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τους Γιαννιώτες να επιλέγουν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα για τις μετακινήσεις τους, όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την επικείμενη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, στόχος των δράσεων είναι «να ενθαρρύνουν την επιλογή τρόπων μετακίνησης φιλικών στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα δράσεων είναι στοχευμένο σ’ αυτές τις ηλικίες».

Κυκλοφοριακή αγωγή
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Κατερίνα Βίνη. Σύμφωνα με αυτό, από τις 16 και μέχρι στις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις δημοτικών σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με τη συμβολή του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων. Οι μαθητές θα εκπαιδευτούν σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας και θα ξεναγηθούν στους χώρους του πάρκου, ενώ θα οδηγήσουν ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τέλος, θα ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κεντρική εκδήλωση
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Μαβίλη. Συγκεκριμένα, από 17:30 – 18:30 θα γίνει ποδηλατοδρομία με τη συμμετοχή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του ΟΚΠΑΠΑ και παράλληλα περιβαλλοντικές δράσεις των ΚΔΑΠ του Πνευματικού Κέντρου.
Οι συμμετέχοντες, θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα στο γύρο του κάστρου και σε μεγαλύτερη ποδηλατική διαδρομή που θα έχει έναρξη την Πλατεία Μαβίλη και θα διέρχεται από τις οδούς Λεωφόρος Καραμανλή - Διονυσίου Φιλοσόφου – Γαριβάλδη - Λεωφόρος Κάρολου Παπούλια - Στρατηγού Βουγιάνου - Κενάν Μεσαρέ – Νικοπόλεως – Ιωαννίνων – Σολωμού – Σαμουήλ – Βελισσαρίου - Λεωφόρος Δωδώνης – Αβέρωφ - Λεωφόρος Καραμανλή και θα καταλήγει πάλι στην Πλατεία Μαβίλη.
Από 18:30 – 18:45 οι φίλοι των ποδηλάτων BMX θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επίδειξη ακροβατικών ισορροπίας σε BMX, από διακεκριμένους ποδηλάτες, ενώ από 18:45 – 19:00 στο χώρο της εκδήλωσης θα διαμορφωθεί ενημερωτικό stand, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, σχετικά με την ασφαλή χρήση και τα σημεία τεχνικού ελέγχου του ποδηλάτου. 19:00 – 19:30 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Καθηγητή Άρη Μπαρτζώκα για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της πόλης των Ιωαννίνων από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής του Δήμου υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Γεωργάνου.
Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα επιβράβευσης της συμμετοχής στην εκδήλωση με εκπτώσεις σε καταστήματα εστίασης της πόλης προσφορά του σωματείου καφέ - μπαρ, εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων «Παμβώτις», ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ θα διαθέσει μη ρυπογόνα λεωφορεία για την μετακίνηση από την Περιφέρεια στον χώρο των εκδηλώσεων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ