Ανοδικές οι τάσεις της πανδημίας στα Γιάννενα

on .

BIOLOGIKOS KATHARISMOS IOANNINON

• Αν και χθες σημειώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο ρεκόρ διενέργειας τεστ, τα οποία ανήλθαν σε 348.038 (!) τα νέα κρούσματα κορωνοϊού «κρατήθηκαν» σε σχετικά καλά επίπεδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2919 σε επίπεδο χώρας και 77 στην Ήπειρο. Ο μεγάλος αριθμός των τεστ οφείλεται στην εφαρμογή των νέων μέτρων, αλλά και στην έναρξη του σχολικού έτους.
Θεωρείται όμως πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς εκτιμάται ότι ειδικά από τα σχολεία θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να υπάρξει άνοδος και στη συνέχεια να υπάρξει αποκλιμάκωση. Το διάστημα αυτό όμως θεωρείται κρίσιμο για το σύνολο του πληθυσμού και ειδικά του ανεμβολίαστου καθώς ο ιός μεταφέρεται και διαδίδεται ενδονοσοκομειακά.

«Φορτωμένα» τα Γιάννενα
Κι ενώ τα «μάτια» όλων στρέφονται στα σχολεία, η επιδημιολογική κατάσταση στα Γιάννενα εξακολουθεί να έχει αρνητική εξέλιξη. Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 40 κρούσματα (τα υπόλοιπα κατανέμονται σε Άρτα 11, Θεσπρωτία 17, Πρέβεζα 9), όμως οι αναλύσεις των λυμάτων δείχνουν ότι η διασπορά συνεχίζεται καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη που επίσης είχε αυξηθεί κατά 200%, με τον ΕΟΔΥ να επισημαίνει ότι αυτό βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το ποσοστό αύξησης στα Γιάννενα είναι το δεύτερο στη σειρά -ανάμεσα στις πόλεις που γίνονται μετρήσεις- μετά από εκείνο της Πάτρας 60%!
Από 2.919 κρούσματα, τα 606 προέρχονται από την Αττική και τα 409 από τη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν: Λάρισα 112, Αχαΐα 96, Πιερία 88, Καβάλα 80, Ρόδος 83, Πέλλα 73, Ξάνθη 64, Ηράκλειο 61, Δράμα 57, Κέρκυρα 50.
Μικρή μείωση σημείωσε ο αριθμός των διασωληνωμένων (369 - εκ των οποίων το 89,97% είναι ανεμβολίαστοι), ενώ καταγράφηκαν άλλοι 31 θάνατοι.
Στα αξιοσημείωτα και ο αρνητικός «ισολογισμός» εισιτηρίων/εξιτηρίων καθώς οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 205 και οι εξελθόντες σε 176 με τις ΜΕΘ Covid να έχουν πληρότητα 73,37%.

Εργαζόμενοι χωρίς μάσκα
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Στα Γιάννενα επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε δύο εργαζόμενους καταστημάτων για μη χρήση μάσκας, ενώ το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε έναν εργαζόμενο και σε έναν πελάτη καταστημάτων της Πρέβεζας.
Στην Άρτα επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε δύο καταστήματα για μη αναγραφή του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό χώρο του και στη Θεσπρωτία το ίδιο πρόστιμο και για τον ίδιο λόγο σε ένα κατάστημα, καθώς και σε 3 πελάτες καταστημάτων για μη χρήση μάσκας.
Τέλος βεβαιώθηκαν και δέκα ακόμη παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (4 Θεσπρωτία, 4 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα).

Με τεστ οι ανήλικοι σε χώρους εστίασης
Εν τω μεταξύ χθες αποσαφηνίστηκε τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους κάτω των 17 χρόνων για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα όμως αναφέρεται στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα θα μπορούν να εισέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών οι ανήλικοι (12-17 ετών) που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.
Το εν λόγω μέτρο αφορά σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια, όπου οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test για να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης.
Σε αυτήν τη διευκρίνιση προχώρησε χθες ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ.