Οι ανεμβολίαστοι σε ιδιότυπο «lockdown» από σήμερα!

on .

METRA ANEMBOLIASTOI

• Με μία νέα πραγματικότητα στις μετακινήσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν για την διενέργεια rapid test, προκειμένου να πάνε στη δουλειά τους και να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης καθώς και σε χώρους άθλησης.
Από την άλλη πλευρά, όχημα για την ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ και θα δηλώνεται στο gov,gr. Δύο rapid test την εβδομάδα προβλέπονται για όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα και οι ανεμβολίαστοι φοιτητές δύο εργαστηριακά την εβδομάδα με δική τους δαπάνη (10 ευρώ). Εξάλλου, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.
Ιδιότυπο «lockdown»
Ελεύθερα προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν θα είναι από σήμερα οι κλειστοί χώροι διασκέδασης και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο με την εφαρμογή covid free app. Σε ότι αφορά τη… συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, αυτή απαιτεί για τους δεύτερους, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν rapid ή μοριακό τεστ. Αυτό ισχύει για θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και κλειστά γυμναστήρια.
Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς, αλλά και τους νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, καθώς παύει να ισχύει η προϋπόθεση ενός απλού σελφ τεστ και πλέον θα χρειάζεται μοριακό ή rapid 48 ωρών, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ και επιβαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τον ταξιδιώτη. Οι ανήλικοι από 4 - 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια self-test.
Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με τους εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Σταθερά κρούσματα
Δεκάδες νέα κρούσματα εξακολουθεί να δίνει η Ήπειρος καθημερινά, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που γενικά διεξάγονται λιγότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό το προηγούμενο διήμερο ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 120 νέα κρούσματα στην περιφέρεια. Τα Γιάννενα «χρεώνονται» 60 πολίτες θετικούς στον κορωνοϊό, η Άρτα εννέα, η Θεσπρωτία 34 και η Πρέβεζα 17.
Το Σάββατο εξάλλου έγινε γνωστό ότι κατέληξε από κορωνοϊό ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε διακομισθεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών για νοσηλεία. Πρώτος πέθανε ο 79χρονος ασθενής και δύο ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή η σύζυγός του.
Τσουχτερά πρόστιμα
Στο μεταξύ, συνεχίζονται από την Αστυνομία οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και μέσα στο Σαββατοκύριακο έπεσαν αρκετές «καμπάνες» σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο στην Π.Ε. Ιωαννίνων έπεσαν δύο τσουχτερές ποινές, με πρόστιμα 5.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα και επταήμερη αναστολή λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης για παραμονή πελατών στον εσωτερικό τους χώρο. Χθες πάλι, εκτός από τα πρόστιμα σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, επιβλήθηκαν σε δύο μπαρ ποινές ύψους 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για επτά ημέρες επειδή δεν τηρούσαν τις αποστάσεις στα καθίσματα και εξυπηρετούσαν όρθιους πελάτες. Πρόστιμο 1.000 ευρώ επιβλήθηκε εξάλλου και στο διοργανωτή αθλητικής εκδήλωσης στην Πρέβεζα για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.