Από τη Δευτέρα σε ισχύ τα μέτρα «θωράκισης» από τον κορωνοϊό

on .

KORONOIOS RAPID TEST

Μία νέα πραγματικότητα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς τίθεται σε ισχύ ένα «πακέτο» μέτρων, με στόχο να θωρακιστούν από τη διασπορά και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Τα νέα μέτρα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων, οι οποίοι κινδυνεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε περίπτωση που νοσήσουν. 
Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά μέτρων, καθώς ήδη έχουν προηγηθεί αυτά για τους ανεμβολίαστους σε δομές πρόνοιας και νοσηλευτικά ιδρύματα. 
Το «σήμα εκκίνησης» για τα νέα μέτρα δίνεται με την επιστροφή  των μαθητών στα θρανία και την συνεπακόλουθη αύξηση της κινητικότητας.
Ο παράγοντας αυτός  εκτιμάται ότι θα «πυροδοτήσει» μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πανελλαδικό επίπεδο,  τα οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσίασαν σταθεροποίηση, με την ελπίδα να υπάρξει στη συνέχεια υποχώρηση και εφόσον βεβαίως τηρηθούν τα πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί. 
Αρνητικός παράγοντας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, αποτελεί επίσης ο καιρός καθώς με την πτώση της θερμοκρασίας- που ήδη είναι αισθητή στα βορειοδυτικά- αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, που ευνοούν την ευκολότερη διασπορά του κορωνοϊού και ειδικά της μετάλλαξης «Δ» που έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.
Ανάλογες και προς το δυσμενέστερο είναι οι εκτιμήσεις και για την Ήπειρο, με το νομό Ιωαννίνων να ξεκινά από χειρότερη όμως βάση, καθώς όπως ανακοίνωσε προχθές η εκπρόσωπος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τα Γιάννενα είναι μια από τις περιοχές της χώρας που έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση, καθώς διαπιστώνεται μεγάλη επιδημιολογική διάδοση. 
34 νέα κρούσματα
Η χθεσινή  ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση των Ιωαννίνων, καθώς του «ανήκουν» τα 34 από τα συνολικά 55 νέα κρούσματα  που ανακοινώθηκαν για όλη την Ήπειρο (13 Θεσπρωτία, 5 Άρτα, 3 Πρέβεζα).
Πανελλαδικά ανακοινώθηκαν 2132 νέα κρούσματα, 32 νέοι θάνατοι, ενώ υποχώρησαν ελαφρώς οι διασωληνωμένοι στους 378.  Οι εννέα δε στους δέκα είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε μερικώς εμβολιασμένοι. 
Επιστήμονες και Κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη διασπορά – όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες- θέτουν από την ερχόμενη Δευτέρα σε ισχύ νέα μέτρα. 
Η απόφαση έχει δημοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβέρνησης και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:
• Από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Το κόστος έχει καθοριστεί στα 10 ευρώ.   
• Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. 
• Με δύο τεστ την εβδομάδα θα προσέρχονται για εργασία οι ανεμβολίαστοι    ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές..
• Οι χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.
• Στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
• Στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα θα επιτρέπεται είσοδος μόνο  σε  εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνεςαπό τη διάγνωση).  
• Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.
Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.
«Βροχή» τα πρόστιμα 
Παραμονές της εφαρμογής των μέτρων, η Αστυνομία εντείνει τους ελέγχους και χθες σε όλη την Ήπειρο βεβαιώσε 43 παραβάσεις. Από αυτές οι 38 ήταν για μη χρήση μάσκας κλπ (5 Άρτα, 8 Θεσπρωτία, 19 Ιωάννινα, 6 Πρέβεζα). Εκτός αυτών βεβαιώθηκαν και πέντε παραβάσεις σε καταστήματα, τα οποία όπως διαπιστώθηκε δεν εφάρμοζαν τα προβλεπόμενα μέτρα.
 Συγκεκριμένα σε ένα καφενείο και μια πιτσαρία της Άρτας επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στο καθένα, επειδή δεν ανέγραφε τον ανώτατο αριθμό επιτρεπόμενων πελατών στον εσωτερικό του χώρο. Για τον ίδιο λόγο, το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε ένα σούπερ μάρκετ και ένα παντοπωλείο στην Θεσπρωτία. Τέλος πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών επιβλήθηκε σε αίθουσα ψυχαγωγίας - μαζικής εστίασης στα Γιάννενα για μη καθήμενους πελάτες. 
Η κατανομή των κρουσμάτων 
Στην Αθήνα βεβαιώθηκαν τα περισσότερα (460) από τα 2132 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Ακολούθησαν: Θεσσαλονίκη 300, Αχαΐα 91,Ημαθία 64, Λάρισα 63, Καβάλα 60, Ηράκλειο 56, Χανιά 53.