Εξονυχιστικοί έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά

on .

PISTOPOIHTIKO EMBOLIASMOY EYROPAIKO

• Συνεχίζεται η αναταραχή από τις αποκαλύψεις περί έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε ότι θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε καταγγελία που γίνεται για τέτοιου είδους θέμα. Πρόσθεσε ακόμη ότι υγειονομικοί που θα εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις θα απομακρύνονται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενώ θα ακολουθείται διοικητική και ποινική διαδικασία. Ήδη σε αρκετά νοσοκομεία, όταν προκύπτει υγειονομικός θετικός στον κορωνοϊό γίνεται επανέλεγχος με rapid, αλλά και μοριακό. 
 Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων
Εν τω μεταξύ για μια ακόμη ημέρα παραμένουν αναπάντητες οι φήμες για περιστατικά που ενδεχόμενως να έχουν λάβει χώρα στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αλλά και για την ετεροχρονισμένη δήλωση rapid test θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού από ιδιώτη ιατρό. 
Χθες -και προς τιμή του- εξέδωσε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (η οποία υπογράφεται από την Πρόεδρο Σταυρούλα Τσιάρα και τον Γραμματέα Θεόδωρο Παπακώστα), στην οποία αναφέρεται ότι «δεν υπήρξε καμία επίσημη αναφορά ή καταγγελία όσον αφορά το θέμα της χορήγησης πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης με μη νόμιμο τρόπο. Ο Ι.Σ.Ι. συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το όλο θέμα και σε περίπτωση εξελίξεων θα ενημερώσει με νέο Δελτίου Τύπου». 
Όμως είναι δύσκολο ένα τέτοιο θέμα να φτάσει στον Ιατρικό Σύλλογο και ειδικά με επίσημη καταγγελία,  καθώς αυτή προϋποθέτει ότι κάποιος τρίτος με «επωφελούμενος» θα έχει λάβει γνώση της παρανομίας που διαπράττεται. 
 Οφείλουν διευκρινήσεις 
Εκ των πραγμάτων οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων (Πανεπιστημιακού και Χατζηκώστα) είναι εκείνες οι οποίες θα πρέπει να εξετάσουν τη βασιμότητα των όσων κυκλοφορούν και να προβούν στις ανάλογες ανακοινώσεις ή και διαψεύσεις. Ήταν κάτι που θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει, ακόμη και αν υπάρχουν περιπτώσεις προς διερεύνηση. 
Η Κυβέρνηση πάντως έχει κινητοποιήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. Ήδη έχουν παρέμβει εισαγγελικές αρχές,  η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και η Κρατική Ασφάλεια για την υπόθεση του Κ.Υ. Παλαμά Καρδίτσας, από το οποίο εκδόθηκαν πιστοποιητικά για εργαζόμενους σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Η «εφευρετικότητα» όμως δεν σταματά μόνο στην παραβίαση των κωδικών του συστήματος των εμβολιασμών, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλες μεθόδους, όπως π.χ. στο Μεσολόγγι, όπου γιατρός πήρε ρινικό επίχρισμα από ασθενή με Covid- 19 προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικό στο όνομά του. 
Οι πρώτες αποκαλύψεις μπορεί να έχουν προκαλέσει σοκ, μέρα με την ημέρα όμως εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερες περιπτώσεις από αυτές που ήδη έχουν βγει στον «αέρα». Ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα, είναι η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα ο οποίος ζήτησε την κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών ανά τη χώρα, παρεμβαίνοντας ακόμη και εντός των εμβολιαστικών κέντρων. Παράλληλα με εντολή του υπουργού Υγείας όλοι οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών καλούνται να κάνουν ενδελεχείς εσωτερικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνουν παρανομία να ζητούν αμέσως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.