«Ανάσα» μέσω επέκτασης του νεκροταφείου Περιβλέπτου!

on .

PERIBLEPTOS NEKROTAF

• H χωροθέτηση νέου νεκροταφείου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας ο Δήμος Ιωαννιτών, καθώς τα υπάρχοντα δημοτικά κοιμητήρια κυριολεκτικά ασφυκτιούν εξαιτίας της απουσίας χώρου.
Οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα δεν απέδωσαν καρπούς, για διάφορους λόγους, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επιλογές, με αποτέλεσμα ο Δήμος να οδηγηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης Ιωαννίνων, στη λύση της επέκτασης του νεκροταφείου Περιβλέπτου που θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης για τις επόμενες δύο δεκαετίες περίπου. Το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε προχθές το «πράσινο φως» με ευρεία πλειοψηφία για να προχωρήσει άμεσα το έργο.

Η έρευνα δεν απέδωσε
Επί ενάμισι χρόνο περίπου τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου και υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ανευρεθεί χώρος για νέο δημοτικό κοιμητήριο ώστε να επιλυθεί ένα εξαιρετικά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της πόλης, τόνισε προχθές ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν ένας χώρος στον Κατσικά για τον οποίο προϋπήρχε γεωλογική μελέτη αλλά το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό και δημοτική έκταση στην Μπάφρα για την οποία υπήρξαν διαφωνίες.

Πρώτα η Περίβλεπτος!
Έτσι, στην παρούσα φάση κρίθηκε ως πλέον κατάλληλη λύση η επέκταση του Νεκροταφείου της Περιβλέπτου, γεγονός με το οποίο συμφωνεί η Ενορία και η Μητρόπολη. Το κόστος της επέκτασης θα τo αναλάβει η εκκλησία, ενώ ο Δήμος θα συνδράμει με τις διοικητικές του υπηρεσίες και υποστηρικτικά με το εργοτάξιο. Παράλληλα, θα δρομολογήσει τη διαδικασία για τη διαμόρφωση και τη διαπλάτυνση της οδού Πατριάρχου Λουκάρεως προκειμένου να διασφαλίζει καλύτερη πρόσβαση.
Ωστόσο, η αναζήτηση χώρου για νέο δημοτικό κοιμητήριο δεν σταματάει, αλλά θα συνεχιστεί από τη διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό. Η αναζήτηση θα γίνει στη βάση των κατευθύνσεων που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή θα συνεχιστεί η διερεύνηση για τις δύο θέσεις σε Μπάφρα και Κατσικά και επιπλέον θα αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο του υπάρχοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και της ανεύρεσης χώρου ανά Δημοτική Ενότητα.

«Κάναμε ένα βήμα...»
Σε δήλωσή του ο Βασίλης Βλέτσας τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε σοβαρά και σε βάθος με ένα οξύτατο πρόβλημα, ευχαριστώντας όλα τα μέλη της επιτροπής και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος. Δίνουμε λύση για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε την διαδικασία ανεύρεσης χώρου για ένα νέο δημοτικό νεκροταφείο. Πρόκειται για μία αναγκαιότητα και στην κατεύθυνση αυτή επιθυμούμε κάθε δυνατή πρόταση από τις τοπικές κοινωνίες».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ