Εκτίναξη 200% του ιικού φορτίου στα λύματα των Ιωαννίνων

on .

BIOLOGIKOS KATHARISMOS\

• Η μεγαλύτερη αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ανάμεσα στις 12 πόλεις της Ελλάδος στις οποίες γίνεται λήψη δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα με το ποσοστό να ανέρχεται σε 200% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη!
Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι -τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο και στα τμήματα που υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης- υπάρχει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι το οποίο αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και από τα κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Χθες ο αριθμός τους ήταν 38, φαίνεται όμως να υπάρχουν κι άλλα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και είτε είναι ασυμπτωματικοί, είτε δεν νοσούν βαριά χάρη και στο εμβόλιο και δεν προσέρχονται για τεστ.
Η αύξηση που παρατηρείται στα Γιάννενα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιστροφή των εκδρομέων και όσων το καλοκαίρι ήταν εκτός πόλης. Την προπερασμένη εβδομάδα, προτελευταία των διακοπών του Αυγούστου το ιικό φορτίο στα λύματα είχε εμφανίσει μείωση 88% κάτι που είχε δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά στα Γιάννενα, φαίνεται όμως να συμβαίνει στις άλλες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, καθώς με τη μείωση του τουριστικού ρεύματος, μειώνονται και τα κρούσματα. Χθες π.χ. στην Πρέβεζα επιβεβαιώθηκαν 7 κρούσματα, στην Άρτα 4 και στη Θεσπρωτία 14. Η τρέχουσα εβδομάδα, κυρίως όμως οι επόμενες με το άνοιγμα των σχολείων θα δώσει μια πιο σαφή εικόνα για το που κινείται το επιδημιολογικό φορτίο στα Γιάννενα. Ένας πρόσθετος λόγος προβληματισμού είναι η πτώση της θερμοκρασίας που καθιστά δύσκολη την παραμονή θαμώνων στους εξωτερικούς χώρους εστίασης.
Σε πανελλαδικό επίπεδο και τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εντείνουν τον προβληματισμό και καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη επέκτασης των εμβολιασμών. Αν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (2.807 έναντι 3.628), τόσο οι διασωληνωμένοι, όσοι και οι θάνατοι είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 388 (με το 90% εξ αυτών να είναι ανεμβολίαστοι), όταν την προηγούμενη Τρίτη ήταν 344 και οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 38 (έναντι 22).
Από τα 2.807 χθεσινά κρούσματα τα περισσότερα καταγράφηκαν σε: Αττική 635, Θεσσαλονίκη 336, Αχαΐα 114, Ημαθία 87, Λάρισα 84.