Να τεθούν σε προτεραιότητα τα ετοιμόρροπα στα Γιάννενα!

on .

PALIO SPITI ETOIMORROPO KOYNTOYRIOTOY 3 11 20

• Δεκάδες εγκαταλειμμένα κτίρια συναντά κανείς περπατώντας στις γειτονιές των Ιωαννίνων, αρκετά από τα οποία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν καθώς έχουν να συντηρηθούν δεκαετίες, ενώ αρκετά έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές που απειλούν τη στατικότητά τους.
Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα όπως έχει επισημάνει ο «Π.Λ.» και σε πρόσφατο κύριο θέμα του, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από τον Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς όπως η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Κι αυτό γιατί ορισμένα από τα ετοιμόρροπα κτίρια της πόλης ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν αιτία να κινδυνέψουν άνθρωποι.

Για τρία κτίρια...
Χθες πάντως υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατεδάφιση ρυμοτομούμενων και την άρση επικινδυνότητας ετοιμόρροπων κτιρίων με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει την άρση της επικινδυνότητας κτιρίου που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Ευθυμίου, σύμφωνα με το «πρωτόκολλο επικινδύνως ετοιμορρόπου» που συντάχθηκε από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και την τριμελή επιτροπή επικινδύνως ετοιμορρόπων.
Επίσης την κατεδάφιση κτίσματος που βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και συγκεκριμένα εντός του εύρους της αδιάνοιχτης οδού Αδμήτου, στο τμήμα μεταξύ των οδών ΚΑ΄ Φεβρουαρίου και Σολωμού, στην περιοχή της Καλούτσιανης, αλλά και την κατεδάφιση απαλλοτριωμένης οικοδομής που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αλκέτα και Ρώμα.

Είναι πάρα πολλά
Αυτή είναι μία αρχή, μεν, αλλά έχει πολύ περιορισμένο χαρακτήρα, αφού στα Γιάννενα τα εγκαταλειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια είναι πολύ περισσότερα. Ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δηλαδή στην Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους, υπάρχουν δεκάδες κτίρια που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα, καθώς έχουν εγκαταλειφθεί από καιρό και επί δεκαετίες δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για τη συντήρησή τους.
Εδώ περιλαμβάνονται παρατημένες ιδιωτικές κατοικίες, δημοτικά κτίρια ή τα λεγόμενα διατηρητέα που όμως μόνο διατηρητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, με τα οποία ο Δήμος θα πρέπει το γρηγορότερο να ασχοληθεί σοβαρά.

Για τα Καρδαμίτσια
Ο Μ. Ελισάφ υπέγραψε χθες άλλη μία σύμβαση με ανάδοχο έργου, αυτή τη φορά για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στην πολεοδομική ενότητα Καρδαμιτσίων. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο οικοδομικό τετράγωνο όπου προβλέπεται η κατασκευή της πλατείας του οικισμού.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας θα αντικατασταθεί τμήμα της περίφραξης του οικοδομικού τετραγώνου που είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα και παρουσιάζει έντονες ρηγματώσεις και αποσάθρωση σε μεγάλα τμήματα και θα γίνει καθαρισμός του χώρου από εναποθέσεις υλικών εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Θα κατασκευασθεί καινούργια περίφραξη από αργολιθοδομή. Ό προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.