Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι λόγω της «εκτίναξης» των ζωοτροφών!

on .

PROBATA TRONE ZOOTROFES
• Μπορεί ο ανταγωνισμός των γαλακτοβιομηχανιών να οδηγεί σε άνοδο των τιμών που δίνουν για γάλα στους παραγωγούς, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι βελτιώνεται το εισόδημά τους, ειδικά στις μέρες μας που ένα «κύμα» ανατιμήσεων ήδη σαρώνει την αγορά. 
Μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους κτηνοτρόφους είναι αυτή τη στιγμή, πλην των καυσίμων, των κτηνοτροφικών φαρμάκων και των λιπασμάτων, η μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών που παρατηρείται τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία τους οδηγεί σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, καθώς δεν βγαίνουν οικονομικά, με τις μικρομεσαίες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο.
Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και για την Ήπειρο, όπου η κτηνοτροφία αποτελεί μία από τις βασικότερες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η ξέφρενη πορεία στις ζωοτροφές, το πλήγμα θα είναι πολύ σημαντικό και στην περιοχή μας, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και γενικότερα.
Ερώτηση στην Ε.Ε.
Την άμεση λήψη μέτρων για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους λόγω και της παρατεταμένης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που παρατηρείται, ζητάει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας πως πρόκειται για μία αύξηση που πλήττει και μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο κυρίως τις μικρές και μεσαίες, κατά βάση οικογενειακές, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής, «τo τελευταίο διάστημα παρατηρείται ακραία και παρατεταμένη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών τόσο στη χώρα μου, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο Ειδικότερα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο IFCN, η τιμή των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η κακοκαιρία στη Βραζιλία αναμένεται να  αυξήσει περαιτέρω τις τιμές καλαμποκιού, το επόμενο διάστημα».
Οικονομικό αδιέξοδο!
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει ότι το κόστος των ζωοτροφών έχει μεγάλο μερίδιο στο συνολικό κόστος στον τομέα της κτηνοτροφίας, εκτιμώμενο έως και 80% ανάλογα με τον τύπο παραγωγής. Η αύξηση της τιμής τους μπορεί επομένως να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις μικρές και μεσαίες οικογενειακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ευνοώντας την αυξανόμενη κυριαρχία πολύ μεγάλων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τύπου «megadairies».
Ταυτόχρονα, σημειώνει πως δεν φαίνεται να ισχύουν σε απόλυτο βαθμό οι πρόσφατες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του αρμοδίου Επιτρόπου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Ιουλίου, περί υποχώρησης των τιμών των ζωοτροφών.
Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο Μ. Κεφαλογιάννης ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για τη σταθεροποίηση του τομέα και τη χρηματοδοτική στήριξη ειδικά των μικρών οικογενειακών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 Στον καταναλωτή...
Όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», οι γαλακτοβιομηχανίες τόσο της Ηπείρου όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν επιδοθεί σε... μάχη καλύτερων προσφορών προς τους παραγωγούς προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος για τα προϊόντα τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό αφενός με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών στην κτηνοτροφία, με κυριότερη τις ζωοτροφές και από την άλλη, με τη διαρκή μείωση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μεγάλη αύξηση των γαλακτοκομικών προϊόντων που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι. Με άλλα λόγια, αυτός θα είναι τελικά που θα... πληρώσει τη νύφη!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ