Η δια ζώσης διδασκαλία «στοίχημα» για το Υπ. Παιδείας

on .

SXOLEIO MATHTES PLATES

• Λιγότερο από μια εβδομάδα απομένει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μέλημα όλων είναι το πώς θ’ ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, έτσι ώστε να προχωρήσει φέτος η δια ζώσης διδασκαλία, που αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας. Βέβαια, επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς κρατούν «μικρό καλάθι»!
Ο προγραμματισμός πάντως είναι σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν δια ζώσης, ακολουθώντας όμως αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ δυο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δυο self test. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όχι οριζόντιο κλείσιμο
Η Υπουργός Ν. Κεραμέως μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ επανέλαβε ότι δεν θα ισχύσει το οριζόντιο κλείσιμο τάξης σε περίπτωση κρούσματος, αλλά αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος. Όπως είπε «όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid τεστ δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον σελφ. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».
Για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει η σχολική τάξη με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, η υπουργός δήλωσε τα εξής: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα. Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».
Και διευκρίνισε ότι τα εμβολιασμένα παιδιά δεν θα κάνουν self test, παρά μόνο αν υπάρχει κρούσμα. Ακόμη σημείωσε ότι «δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος».

Τα Πανεπιστήμια
Σχετικά με τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στην επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών».