Δύο δημιουργικές συναντήσεις στο εργαστήρι των «Τζουμέικερς»

on .

TZOYMEIKERS

• Δύο συναντήσεις θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα στο εργαστήρι των «Τζουμέικερς» στο Καλέντζι Κατσανοχωρίων. Συγκεκριμένα, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει στον χώρο των «Τζουμέικερς» και στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Καλεντζίου η εσωτερική συνάντηση των συντελεστών της kalomathe.gr - μια ανοικτή εκπαιδευτική πλατφόρμα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
Παράλληλα από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου, στο εργαστήριο των Τζουμέικερς θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο κατασκευής με συμπιεσμένο χώμα (fb event, συνημμένο η σχετική αφίσα). Το εργαστήριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:00 με μια παρουσίαση με τίτλο «Πρακτικές δόμησης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και χωμάτινες κατασκευές». Στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί η κατασκευή μεταξύ των ωρών 10:00 - 18:00. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν σε εξωτερικό χώρο καθιστικό από συμπιεσμένο χώμα (rammed earth). Πρόκειται για τεχνική φυσικής δόμησης που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, κατά την εφαρμογή της οποίας νωπό χώμα συμπιέζεται σε στρώσεις μέσα σε καλούπι έως ότου γίνει απόλυτα συμπαγές και διαμορφωθεί. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Σπύρου Καραγιάννη του γραφείου SUBU και της αρχιτέκτονος Ευαγγελίας Φραγγεδάκη ερευνήτριας του ΕΜΠ. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη!
Υπενθυμίζεται ότι οι «Τζουμέικερς» είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο στο οποίο μια κοινότητα ανθρώπων συνεργατικά σχεδιάζει και κατασκευάζει εργαλεία για αγροτική παραγωγή (και όχι μόνο) μικρής κλίμακας.