Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των σχολείων

on .

AITHOYSA THRANIA

Σε ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών, ενόψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου. Και μπορεί πριν δυο μέρες η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της να τα έβλεπε όλα «μαύρα κι άραχνα», σημειώνοντας ότι τα σχολεία θ’ ανοίξουν χωρίς να έχουν γίνει νέες απολυμάνσεις στους χώρους και χωρίς σε πολλά σχολεία να έχουν καθαριστεί οι αύλειοι χώροι, χθες η ανακοίνωση του Δήμου παρουσιάζει μια άλλη εικόνα!
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων και στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο Αντιδήμαρχος Ι. Αϊβατίδης και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη, ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην προτεραιότητα που έχει δοθεί για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων, καθώς και στους υγειονομικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, όπως έγινε και κατά την προηγούμενη χρονιά.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φ. Νόκα- Ζαράχη αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στις σχολικές μονάδες, έτσι όπως αυτές κατατεθήκαν από τους Διευθυντές, μετά την τηλεδιάσκεψη κατά τη λήξη του σχολικού έτους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου ο διάλογος μεταξύ των Διευθυντών και εκπροσώπων του υπήρξε εποικοδομητικός και γόνιμος, αφού όλα τέθηκαν επί τάπητος, με προτάσεις για συνεργασία, ενώ σημειώνεται ακόμη πως οι Διευθυντές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης για την άμεση επίλυση και ανταπόκριση των αιτημάτων.
Η πραγματική εικόνα βέβαια θα φανεί στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και θ’ ανοίξουν τα σχολεία για να υποδεχθούν τους μαθητές…
Τα μέτρα
Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία και προέκυψαν μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα:
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
-οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
- οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
-απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
-επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ.
Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
***
Παράλληλα, το Υπ. Παιδείας απευθύνει έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού.