Θα ελεγχθούν όσοι δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές!

on .

XORAFIA DASIKOI XARTES

• Στο στόχαστρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπαίνουν όσοι δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές, προκειμένου να τους χορηγηθούν αγροτικές ενισχύσεις. Στόχος να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών αλλά και η ασφάλεια και ενημέρωση των καταναλωτών.
Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν το Υπουργείο ζητά από τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας να καταθέσουν άμεσα τα συγκεντρωτικά ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μορφής για τις δημόσιες εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείρισή τους, τις παραχωρημένες εκτάσεις καθώς και τυχόν άλλες εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες.
Το ΥΠΑΑΤ δίνει προθεσμία το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου για την παράδοση των σχετικών στοιχείων από τους Περιφερειάρχες, καθώς κρίνεται επιτακτική η συνδρομή τους για την απλούστευση των διαδικασιών διενέργειας των διασταυρωτικών ελέγχων που είναι αναγκαίοι για να περιβληθεί με απόλυτη διαφάνεια – και άρα με δικαιοσύνη – η διαδικασία χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων είναι βασική πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενσωμάτωση των γεοχωρικών δεδομένων των Περιφερειών στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άμεσα, με μηχανογραφικό τρόπο, θα διασταυρώσουμε ποιοι παρανόμως δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικές, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι Περιφερειάρχες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Σπ. Λιβανός.

Ο Στ. Καλογιάννης
Στο μεταξύ, τον μη χαρακτηρισμό των μεσεγγυημένων αγροτικών εκτάσεων ως δασικών, είχε ζητήσει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, καταθέτοντας στη Βουλή σχετικό υπόμνημα, μετά από συνεργασία που είχε με κατοίκους της Τ.Κ. Μολυβδοσκέπαστου του Δήμου Κόνιτσας.
Συγκεκριμένα, η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων έχει προβεί, κατόπιν διαγωνισμού, σε μισθώσεις αγροτικών εκτάσεων σε κατοίκους της παραμεθόριας Μολυβδοσκεπάστου ώστε αυτοί, ως μισθωτές, να ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Όμως, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων αγροτικών εκτάσεων άλλαξε σε δασικό (ΑΔ), με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μην μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν.
Σε δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται ότι υπάρχει θέμα με τις αγροτικές εκτάσεις που έχει μισθώσει και στην πορεία άλλαξε ο χαρακτήρας τους και εμφανίζονται ως δασικές. Απαιτείται συνεπώς η προώθηση ρύθμισης, από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την επίλυση του θέματος. Επειδή είναι πολλές οι αντίστοιχες περιπτώσεις όχι μόνο στον Ν. Ιωαννίνων αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, και καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στο υπόμνημα που είχα υποβάλλει, προτίθεμαι να επανέλθω, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή».