«Καμπάνα» 61.400 ευρώ για κακομεταχείριση σκύλων!

on .

SKYLI FYLAKISMENO
• Την πλήρη προστασία την ελληνικής δικαιοσύνης απολαμβάνουν εδώ και μερικούς μήνες τα ζώα στη χώρα μας, κατοικίδια και αδέσποτα, καθώς με τον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο φόνος και ο βασανισμός τους έχουν αναβαθμιστεί σε κακούργημα επισύροντας βαριά πρόστιμα και ποινές κάθειρξης που φτάνουν ακόμα και τη δεκαετία. 
 Σύλληψη στα Γιάννενα
Ο νόμος εφαρμόστηκε και σε περίπτωση κακοποίησης σκύλων στα Γιάννενα, με μία πρωτοφανή μάλιστα τιμωρία για τον δράστη, η οποία δημιουργεί προηγούμενο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, ένας αλλοδαπός συνελήφθη στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων. Οι αστυνομικοί, έπειτα από καταγγελία, διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε δύο σκύλους δεμένους με σχοινί σε δέντρα μέσα σε αγροτεμάχιο κατά τέτοιον τρόπο, που περιορίζονταν η κίνησή τους ενώ υπήρχε κίνδυνος πνιγμού τους. Σε βάρος του λοιπόν βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 61.400 ευρώ! Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την υπηρεσία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
 Βαριές ποινές
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις και στην περιοχή μας που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου από ασυνείδητους. Ο νέος νόμος  αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων, το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.