Η κινητικότητα αφήνει χωρίς προσωπικό τους μικρούς Δήμους

on .

DHMARXEIO DODONHS
• Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι της χώρας -κυρίως οι μικροί- με την υποστελέχωση υπηρεσιών τους, λόγω της κινητικότητας υπαλλήλων, τέθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). 
Το θέμα, ως γνωστόν, απασχολεί έντονα και Δήμους της Ηπείρου, αφού μόλις προχθές ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης εξέφραζε την αγανάκτησή του για την μετακίνηση δυο υπαλλήλων του στο Τελωνείο Ιωαννίνων και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»).
Χθες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο θέμα, κάνοντας λόγο για μονομερή κινητικότητα, αφού υπάρχουν φορείς του Δημοσίου που παίρνουν προσωπικό από τους Δήμους, χωρίς να το γνωρίζουν καν, φέρνοντας το παράδειγμα του Δήμου Δωδώνης. 
Όπως είπε η κινητικότητα έχει πάρει πολύ προσωπικό από τους Δήμους, σημειώνοντας ότι «εάν το σχέδιο είναι να κλείσουν τους μικρούς Δήμους, καλό είναι να το ξέρουμε».
Οι υπηρεσίες πολλών ΟΤΑ είναι ήδη υποστελεχωμένες, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χάσουν και άλλους υπαλλήλους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «η πόρτα της κινητικότητας είναι ορθάνοιχτη με μονή κατεύθυνση, προς τα έξω», επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευθούν οι μικροί Δήμοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Δωδώνης με επιστολή του προς την ΑΑΔΕ  ζητά την ανάκληση της απόφασης που στερεί τον Δήμο από δύο υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, τονίζοντας ότι «αυτή η απόφαση οδηγεί στην ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας του Δήμου Δωδώνης και σε επόμενη φάση, με την ολοκλήρωση και μιας σειράς συνταξιοδοτήσεων, σφραγίσματος του Δημαρχείου».