Πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

on .

SXOLEIO TAKSH ANTISHPTIKO

• Τα ισχύοντα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους υπενθυμίζει το Υπουργείο Παιδείας, με χθεσινή ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει από 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.
Μέχρι τότε, θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), έως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα σήμερα, Τετάρτη, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.
Η δήλωση του αποτελέσματος θα πραγματοποιείται με την ισχύουσα και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά διαδικασία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Ο εμβολιασμών παιδιών
Στο μεταξύ, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς οι επιστήμονες επισημαίνουν την αναγκαιότητα επίσπευσης του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-17 ετών.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου κατά την προχθεσινή ενημέρωση του Υπ. Υγείας συμπληρώθηκαν σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας Covid και τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορωνοϊό! «Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σχολικής χρονιάς, καθώς πέρυσι η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη σχολική χρονιά –όπως είπε– χαρακτηρίζεται από την μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, την ανατρεπτική, με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δ, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου ως όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Γι’ αυτό και συστήνεται ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών.
Από την μια προστατεύεται το ίδιο το παιδί και από την άλλη μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τους ειδικούς ότι ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες των ιών για μεταλλάξεις.