Έρχονται διορθώσεις από τα ΑΕΙ στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

on .

AMFITHEATRO ADEIO

• Σε διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται να προχωρήσουν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τα χιλιάδες κενά που προέκυψαν φέτος στα περισσότερα απ’ αυτά. Το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο μένει με 500 κενές θέσεις.
Σε δηλώσεις του χθες για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτή την πιθανότητα αλλαγών. Όπως υποστήριξε, με τις μεταρρυθμίσεις «αναβαθμίζουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνοντας μεγαλύτερη αξία στον κόπο των νέων και στις θυσίες των γονιών τους».
Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, σημείωσε ότι μέχρι και πέρυσι δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέφευγαν σε σχολές που δεν ήθελαν να σπουδάσουν. «Πολλά τμήματα μετατράπηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μία νύχτα σε ΑΕΙ. Ήταν μία κατάσταση αιμορραγίας χρόνου και χρήματος. Η ΕΒΕ αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι τα ίδια τα Πανεπιστημιακά έχουν λόγο στον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Η επόμενη μέρα 
Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί προβληματισμός μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καθώς η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έφερε ένα ντόμινο εκρηκτικής ανόδου σε μία σειρά σχολών χαμηλής και μεσαίας ζήτησης, αφήνοντας έτσι τμήματα της περιφέρειας με ελάχιστους ή ακόμη και μηδενικούς αριθμούς πρωτοετών φοιτητών.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στο δίλημμα εάν θα φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ ή αν θα μπουν στη διαδικασία να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές της επόμενης χρονιάς. Την επόμενη χρονιά, λοιπόν, θεωρείται βέβαιο πως αρκετά τμήματα θα αναδιαμορφώσουν προς τα κάτω την ΕΒΕ, ώστε να μην ερημοποιηθούν μία σειρά σχολών της περιφέρειας.
 Τα σχολεία
Στο μεταξύ, όσο περνούν οι μέρες, όλο και πιο έκδηλη γίνεται η αγωνία μαθητών και εκπαιδευτικών για το πώς θα κυλήσει η νέα σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας, που αρχίζει στις 13 Σεπτεμβρίου. 
«Στόχος μας είναι η επαναφορά της δια ζώσης διδασκαλίας», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, η οποία μιλώντας στο MEGA, εξήγησε ότι τηλεκπαίδευση θα υπάρχει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως οι ευπαθείς ομάδες.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, έκανε λόγο για μεγάλη ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς, με ένα 20% να παραμένει αρνητικό. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος των εκπαιδευτικών με δική τους ευθύνη και δαπάνη. Πάντως, η κ. Μακρή ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.
 Πρόσληψη αναπληρωτών 
Την πρόσληψη 24.806 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, στη Γενική Εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Οι λίστες των ονομάτων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr  
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε για το διδακτικό έτος 2021-22 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 6.699 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) και 8.124 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα προσληφθούν 1.716 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ), 3.575 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση, και 202 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων.