Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για υποβάθμιση πανεπιστημιακών σχολών σε Άρτα - Πρέβεζα

on .

TMHMA GEOPONIAS ARTA

• Πυρ ομαδόν κατά της Κυβέρνησης από Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων στα Πανεπιστήμια, που κάνουν λόγο για υποβάθμιση των Τμημάτων Γεωπονίας στην Άρτα και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.
Η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεκάδες τμήματα μένουν χωρίς φοιτητές, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στην ακαδημαϊκή λειτουργία τους, αλλά και στην ίδια την επιβίωσή τους. Όπως σημειώνει «η εικόνα στην Ήπειρο και στην Άρτα ειδικότερα είναι ιδιαίτερη δυσοίωνη, καθώς στην Γεωπονία στην Άρτα καλύφθηκαν μόλις οι 17 από τις 180 θέσεις που είχαν προβλεφθεί, ενώ αντίστοιχα, στο Λογιστικής, στην Πρέβεζα, 40 από τις 229 και στο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, στα Γιάννενα, 87 από τις 122».
Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη «το αίτημα δεκαετιών για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, έγινε πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, διαφάνηκαν οι προθέσεις τους. Αρχικά ανέστειλαν τη λειτουργία του ενός από τα δύο τμήματά της, του Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, αργότερα ολοκλήρωσαν τη μεθόδευσή τους, καταργώντας το. Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο πάγωσε και, μετά την ανακοίνωση των βάσεων, φαίνεται πως πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων…».
Ο Κ. Μπάρκας
Από την πλευρά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Νέα Δημοκρατία οδηγεί περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως αυτό της Πρέβεζας, σε μαρασμό, προς όφελος των ιδιωτικών σχολών, όπου εκεί δεν ισχύει καμία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το επόμενο βήμα για την κ. Κεραμέως και τους ομοϊδεάτες της είναι και η τυπική του κατάργηση, αφού ο χαμηλότερος αριθμός εισακτέων θα οδηγήσει σε μείωση της χρηματοδότησης και σε αναστολή σχεδίων για λειτουργία νέων τμημάτων, ή για τη δημιουργία νέων υποδομών».
Η Μ. Τζούφη
Για τις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στις βάσεις των ΑΕΙ για το 2021 μίλησε στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Ιωαννίνων Μ. Τζούφη. Όπως, μεταξύ άλλων, σημείωσε το νέο εξεταστικό σύστημα της Ν.Δ. και η εφαρμογή της ΕΒΕ αποκλείει 18.000 υποψήφιους από τα πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολλές Σχολές και Τμήματα, κυρίως στα περιφερειακά ΑΕΙ και όχι μόνο, θα έχουν ελάχιστους έως μηδενικούς εισακτέους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Σύμφωνα με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ και η ΕΒΕ σχεδιάστηκε για να μειώσει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, αναδρομολογώντας σημαντικό μέρος της νέας γενιάς προς τα ιδιωτικά κολέγια, τη φτηνή κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία».