Σταθερά τα κρούσματα κορωνοϊού, αυξάνονται θάνατοι - διασωληνωμένοι

on .

KORONOIOS TEST

• Διπλής ανάγνωσης είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε ηπειρωτικό επίπεδο. 
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας είναι σχετικά μικρότερος σε πανελλαδικό επίπεδο  (χθες 3.273 - στις 18 Αυγούστου 3.442) και ελαφρά μικρότερος σε τοπικό (81 χθες -87 πριν μια εβδομάδα). Παράλληλα  αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών σε 42 και των διασωληνωμένων σε 332, με τις ΜΕΘ- covid και τις ΜΕΛ να συνεχίζουν να έχουν μεγάλους αριθμούς νοσηλευομένων. Αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών ήταν να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η Κλινική –covid του νοσοκομείου Άρτας, στην οποία ήδη νοσηλεύονται 12 ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή.  
Τα ποσοστά θετικότητας
Τα 81 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στην Ήπειρο, προέρχονται τα 7 από Άρτα, τα 25 από Θεσπρωτία, τα 26 από τα Γιάννενα και τα 23 από την Πρέβεζα.  Σε ποσοστό θετικότητας η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα, καθώς και οι δύο Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στη λίστα εκείνων που έχουν ποσοστό άνω του 3%. Συγκεκριμένα στη Θεσπρωτία είναι 4,42% και στην Πρέβεζα 3,21%, με την τάση πάντως να μειώνεται καθώς βαίνει προς το τέλος και η τουριστική περίοδος. Σε καλύτερη κατάσταση είναι η Π.Ε. Ιωαννίνων με ποσοστό 1,61%, που δεν επιτρέπει όμως εφησυχασμό λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της κινητικότητας που μπορεί να «κρύβουν» έναν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αν λάβει κανείς υπόψη και το αυξανόμενο ποσοστό του ιικού φορτίου που ανιχνεύεται στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού. 
Υψηλό είναι το ποσοστό θετικότητα (3,21%) και στη γειτονική Λευκάδα. Οι αριθμοί βέβαια μεταβάλλονται ημέρα με την ημέρα και δεν πρέπει να οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. 
Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζει να καταγράφει η Αττική (770) και ακολουθούν Θεσσαλονίκη με 319, Κρήτη 250, Αχαΐα 122, Μεσσηνία 106, Ρόδος 93.  Στην Κέρκυρα ανακοινώθηκαν 53 νέα κρούσματα και στη Λευκάδα 33!