Εκρηκτική η αύξηση (292%) του ιικού φορτίου στα λύματα των Ιωαννίνων!

on .

BIOLOGIKOS KATHARISMOS 1

• Νέα μεγάλη αύξηση, κατά 292%, του ιικού φορτίου καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, στα λύματα της πόλης των Ιωαννίνων, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, γεγονός που προκαλεί ακόμη πιο έντονο προβληματισμό για την έκταση της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο.
Η αύξηση της περασμένης εβδομάδας, είναι η δεύτερη στη σειρά καθώς είχε προηγηθεί κι εκείνη κατά τα 260% της αμέσως προηγούμενης (9-15 Αυγούστου). Και τις δύο εβδομάδες η αύξηση ήταν από τις μεγαλύτερες στις πόλεις που γίνεται καταγραφή σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, έως ένα σημείο ήταν αναμενόμενη με βάση τα καθημερινά στοιχεία κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχουν όμως και δεύτερες σκέψεις για έναν πιθανό μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών ατόμων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Κι αυτοί ενδέχεται να είναι άτομα νεαρής ηλικίας που είτε επέστρεψαν από διακοπές, είτε συγχρωτίζονται σε άλλες δραστηριότητες.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.608 κρούσματα πανελλαδικά, με τον αριθμό των τεστ να ανέρχεται σε 122 χιλιάδες. Κατέληξαν άλλα 32 άτομα, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 326. Και οι νοσοκομειακοί δείκτες επιβαρύνονται συνεχώς. Οι νέες εισαγωγές τη Δευτέρα ανήλθαν σε 293, ενώ εξιτήρια δόθηκαν σε 180 ασθενείς. Οι ΜΕΘ- Covid πανελλαδικά έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 69,96% και οι απλές κλίνες σε 46,44%.
Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο χθες ανακοινώθηκαν 88 κρούσματα που είναι μεγαλύτερα μεν του προηγούμενου τριήμερου, κάτω όμως του ορίου των 100. Το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ανακοίνωσης είναι ότι τα κρούσματα είναι σχεδόν ίσα κατανεμημένα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Στα Γιάννενα 25, στην Πρέβεζα 23, στη Θεσπρωτία 21 και στην Άρτα 19. όπως γίνεται αντιληπτό οι δύο παραθαλάσσιες Π.Ε. είναι εκείνες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό φορτίο, που οφείλεται στον τουρισμό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, που συνεχίζουν να εμφανίζουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Χθες στην Κέρκυρα ανακοινώθηκαν 68 νέα κρούσματα και στη Λευκάδα 33!
Η πανελλήνια κατανομή
Από την Αττική (1.096) και τη Θεσσαλονίκη (402) προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα της χθεσινής ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ, που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι ο ιός «επιστρέφει» στα αστικά κέντρα μαζί με τους αδειούχους. Στην Κρήτη «ανήκουν» 310 κρούσματα, ενώ αίσθηση προκαλούν τα 232 κρούσματα της Ηλείας και δευτερευόντως τα 184 της Αχαΐας. Ακολούθησαν: Μεσσηνία 146, Καβάλα 128, Ρόδος 122, Κοζάνη 114, Εύβοια 105, Λάρισα 104.