Οι Αλβανοί εξολοθρεύουν τώρα και τα αγριόγιδα!

on .

AGRIOGIDO

• Μετά τις «εξαγωγές» ναρκωτικών και τις «εισαγωγές» αρωματικών φυτών, Αλβανοί επιδίδονται τώρα στα ορεινά της Ηπείρου και σε παράνομο κυνήγι! Πρόκειται για μια ακόμη επίπτωση της αδυναμίας που υπάρχει αφενός να στεγανοποιηθούν τα σύνορά μας στις δυσπρόσιτες περιοχές και αφετέρου να ζητηθούν από την Αλβανική πλευρά να δρα αποτρεπτικά στις καταδρομικές επιχειρήσεις των πάσης φύσεως παρανόμων που κινούνται προς (και από) τα Ελληνικά εδάφη. Χθες ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα βουνά» εντόπισε περί τις 10 το πρωί στο Γράμμο Αλβανό λαθροκυνηγό να έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος και να έχει σκοτώσει ένα αγριόγιδο το οποίο μετέφερε στη συνέχεια με ένα άλογο.

Πρόκειται για ένα προστατευόμενο είδος το οποίο κινδυνεύει με αφανισμό εξαιτίας της λαθροθηρίας. Παρατηρητές του Συλλόγου φωτογράφισαν από μακριά το δράστη και με δημόσια ανακοίνωσή τους ζήτησαν από τις Ελληνικές αρχές να σπεύσουν άμεσα να τον εντοπίσουν πριν περάσει τα σύνορα, εικάζοντας ότι πρόκειται για κάτοικο της Στάρια ή της Ερσέκας, χωρίς να αποκλείουν να εργάζεται σε στάνη στο βουνό εντός της Αλβανικής Επικράτειας.

Ο Σύλλογος εκτίμησε μάλιστα ότι ο Αλβανός λαθροκυνηγός θα κινείται μεταξύ των χωριών Πληκατίου και Ερσέκας. Επειδή δε από την πλευρά της Ελλάδος εξαιτίας του ανάγλυφου και της απόστασης δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχούς επέμβασης για τη σύλληψή του, ο Σύλλογος πρότεινε να ζητηθεί η συνδρομή των Αλβανικών Υπηρεσιών. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν έγιναν οι σχετικές παραστάσεις καθώς και τι αποτέλεσμα είχαν. Αν κρίνουμε όμως από τον τρόπο που οι Αλβανικές Αρχές αντιμετώπισαν τις περιπτώσεις επιδρομών για αρωματικά φυτά ή τα «κλειστά μάτια» στις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών προς τη χώρα μας, οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό και το χθεσινό περιστατικό με τρεις διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι πεζή μετέφεραν από Αλβανία στην Ελλάδα 44,7 κιλά χασίς, χωρίς να συναντήσουν κανένα εμπόδιο μέσα στην Αλβανική επικράτεια. Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους έγινε αρκετή ώρα από τη στιγμή που πέρασαν τα σύνορα στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής από Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι κατέσχεσαν τις 41 συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν τα 44,7 κιλά χασίς. Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους, προκαλεί και ένα δεύτερο προβληματισμό, στο κατά πόσο πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή απόπειρα των εμπόρων ναρκωτικών να μετακινήσουν την «πόρτα εισόδου» από τις περιοχές των Ιωαννίνων (που ο κλοιός φαίνεται να στενεύει), σε αυτές της Καστοριάς.