Οι ζημιές από αγριόχοιρους έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ήπειρο

on .

AGRIOGOYROYNA

• Αγριογούρουνα «βολτάρουν» ακόμη και μέρα μεσημέρι στους Ηπειρώτικους δρόμους, ενώ γεωργοί της περιοχής δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι συχνά με κοπάδια, που καταστρέφουν τις σοδειές τους. Τα ζώα ρημάζουν τις καλλιέργειες και δεν έχουν τρόπο να τις προστατεύσουν, ενώ οι ζημιές, που παθαίνουν, είναι μεγάλες.
Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να κάνουν, αυτό, που έκαναν αγρότες στη Θεσσαλία: Πήραν τα ραδιόφωνα από τα σπίτια και τα μετέφεραν από άκρη σε άκρη στις καλλιέργειες, όπου τα αφήνουν ανοιχτά να παίζουν μουσική, ώστε να απωθηθούν τα αγριογούρουνα, που αναζητούν τροφή, και να σώσουν τα προϊόντα τους.
Σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τις σοδειές τους να εξαφανίζονται από τα κοπάδια αγριόχοιρων, γι' αυτό ζητάνε την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό και τη μείωση των αγριόχοιρων, καθώς επίσης και την αποζημίωση των παραγωγών για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους.
Εξάλλου οδηγοί πολύ συχνά, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και στις εθνικές οδούς, όπου κατά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις με αγριογούρουνα, τα συναντούν στο διάβα τους. Και κινδυνεύουν οι οδηγοί με ατυχήματα.
Ανενόχλητα κυκλοφορούν, παρά τα αυτοκίνητα και την ανθρώπινη παρουσία, χωρίς να φαίνεται ότι ενοχλούνται και συνεχίζουν τις βόλτες τους ακάθεκτα!
Τα μάτια τους, λοιπόν, όχι τέσσερα, αλλά δεκατέσσερα, πρέπει να έχουν οι οδηγοί, ιδίως τις νυχτερινές ώρες στα αγριογούρουνα, προκειμένου να αποφύγουν τα δυσάρεστα.
Στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την εξοικείωσή τους με το ανθρώπινο περιβάλλον, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10”.
Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας. Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού…
Η.Μ.