Πανηπειρωτικός ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα

on .

AGIOS KOSMAS KONITSA

• Με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα θα εορταστεί στην ακριτική Κόνιτσα η μνήμη του Ιερομάρτυρος και Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Ο φετινός εορτασμός συνδυάζεται με την επέτειο των 200 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Τουρκικό ζυγό. Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.» η ακριτική Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης έχει δώσει «πανηπειρωτικό χρώμα» στον εορτασμό, καλώντας να συλλειτουργήσουν οι μητροπολίτες της Ηπείρου. Τη συμμετοχή τους, επιβεβαιώνει στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας.

Από τους πέντε μητροπολίτες θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα μετάσχει ο Παραμυθίας Τίτος ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα μετακίνησης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, την παραμονή της εορτής, την ερχόμενη Δευτέρα, με ώρα έναρξης 7 μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας Εσπερινός και την Τρίτη θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η πραγματοποίηση της καθιερωμένης λιτανείας μετά τον Εσπερινό, αναμένοντας την ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν για τον κορωνοϊό την ερχόμενη Δευτέρα. «Κήρυξε Χριστό και Ελλάδα» Αναφορά στη δράση του Αγίου Κοσμά, κάνει στην ίδια εγκύκλιο ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας, τονίζοντας ο Θεός «έστειλε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό για να κηρύξει Χριστόν και Ελλάδα.

Ακούραστος με τέσσερις μεγάλες περιοδείες γύρισε όλη την περιοχή, κυρίως της Βορείου Ηπείρου. Δίδαξε στους σκλάβους Έλληνες ότι «ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται».

Τους έμαθε να μπολιάζουν τα άγρια δένδρα, να καλλιεργούν συστηματικά την γη, να χτίζουν σχολεία, να μιλάνε μόνο Ελληνικά, να έχουν αγάπη και καλωσύνη, να κάνουν τα παζάρια το Σάββατο και όχι την Κυριακή ώστε να μπορούν να εκκλησιάζονται και προ παντός, έπεισε τον λαό που στέναζε κάτω από τον βαρύ τουρκικό ζυγό, ότι το ποθούμενο θα έλθει οπωσδήποτε.

Για αυτό και αρκετές από τις προφητείες του αναφέρονταν ακριβώς στο ποθούμενο, που δεν ήταν άλλο από την ελευθερία».