Εικόνα σταθεροποίησης στα κρούσματα κορωνοϊού

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

 Εικόνα σταθεροποίησης στο επίπεδο των 3.000 κρουσμάτων έδειξαν και τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την ώρα που η ανησυχία εντείνεται από την αύξηση των εισαγωγών και μάλιστα ανεμβολίαστων πολιτών.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα και από Συνταγματικής σκοπιάς, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Φθινόπωρο και εφόσον δεν μειωθούν τα κρούσματα να μην επιτρέπεται σε καταστήματα λιανεμπορίου η είσοδος σε ανεμβολίαστους.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 2.854 κρούσματα (ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή που ήταν 2.691), με τη θετικότητα να ανέρχεται στο 3,23%. Ωστόσο οι διασωληνωμένοι για τρίτη συνεχή ημέρα σημείωσαν αύξηση, φθάνοντας χθες τους 130 και με 7 ακόμη ασθενείς να καταλήγουν.
Εικόνα σταθεροποίησης, έδειξαν και τα χθεσινά στοιχεία για την Ήπειρο στην οποία επιβεβαιώθηκαν συνολικά 41 εκ των οποίων τα 27 ήταν από Γιάννενα, τα 9 από την Πρέβεζα, τα 3 από την Άρτα και τα 2 από τη Θεσπρωτία.
Στο νομό Ιωαννίνων εξακολουθεί να διαπιστώνεται ευρεία διασπορά, όπως αποδεικνύεται και από τους ελέγχους που διενεργούνται στην Κεντρική Πλατεία από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα την Πέμπτη στη μία Μονάδα έγιναν 367 δειγματοληψίες από τις οποίες προέκυψαν 12 θετικά κρούσματα (ποσοστό θετικότητας 3, 27%) με τη μέση ηλικία να είναι τα 22 έτη. Στη δεύτερη μονάδα έγιναν 279 τεστ από τα οποία προέκυψαν 2 θετικά κρούσματα με τη μέση ηλικία να είναι 15 χρόνων!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος επικαλέστηκε χθες ο Πρωθυπουργός για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 4 «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».
Όπως επισήμανε, «θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο».
«Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν στο πλαίσιο της δίκης του ελευθερίας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων του» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ανεμβολίαστοι  και λιανεμπόριο
Νέα προειδοποίηση για τους ανεμβολίαστους ως προς την καθημερινότητά τους προήλθε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι δεν αποκλείεται να τους απαγορευθεί να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει ανοιχτά τα σύνορά της για τους τουρίστες και ταυτόχρονα να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. «Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό», ήταν τα λόγια του.
Η χθεσινή εικόνα
Από τα 2.854 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 1102 προέρχονται από την Αττική και ακολουθούν: Θεσσαλονίκη 280, Ηράκλειο 116, Χανιά 76, Κορινθία 70, Ρέθυμνο 63, Λάρισα 55, Ρόδος 50, Εύβοια 44, Κοζάνη 40.
Οι εμβολιασμοί
Την Πέμπτη σε όλη τη χώρα έγιναν 75.941 και στα Γιάννενα 1.499. Χθες έγιναν 67.327 και 1.235 αντίστοιχα.