Ηλεκτρονικά σε δυο μήνες η μεταβίβαση ακινήτων

on .

KOMPIOYTERAKI SPITI

• Τη δυνατότητα να προχωρούν οι πολίτες όλης της χώρας σε μεταβίβαση ακινήτων ηλεκτρονικά ανακοίνωσε ο Αρτινός Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος, μιλώντας χθες σε ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Στο μεταξύ, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου εισάγει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ο Γ. Στύλιος κατά την παρέμβασή του στην διαδικτυακή ημερίδα της ΚΕΔΕ για τη «δημοτική περιουσία και το Εθνικό Κτηματολόγιο», ανέφερε ότι «πλέον η μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι, και τεχνικά, και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα».
Επίσης διαβεβαίωσε ότι «η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί» σημειώνοντας ότι «σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές, που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο. Με το νομοσχέδιο αυτό, το 2% θα σταματήσει να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% από το να έχει πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις. Παράλληλα για το 2% οργανώνουμε τελείως διαφορετικά πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες επιτροπές, θεσμοθετούμε τη διαμεσολάβηση, αναγράφουμε όλη την εκκρεμότητα στο Κτηματολογικό Φύλλο και με την αναγραφή της νομικής και της τεχνικής πληροφορίας προχωρούν στο επόμενο στάδιο».
Επίσης αναφέρθηκε και σε μια ακόμα ρύθμιση που έχει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για την αναδιάρθρωση διαδικασιών μέσα στο ίδιο το Κτηματολόγιο που θα το βοηθήσει να είναι πιο άμεσο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό. «Πλέον από οπουδήποτε μέσω κινητού, υπολογιστή ή τάμπλετ, κάθε ώρα της μέρας, επτά μέρες την εβδομάδα έχει κάποιος τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του Κτηματολογίου. Αυτό διευκολύνει τους επαγγελματίες και τους πολίτες στο να μην χάνουν άσκοπα χρόνο με μετακινήσεις στα αντίστοιχα κτηματολογικά γραφεία για την επιτόπια έρευνα», σημείωσε.
***
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή αποσκοπεί στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που προσφέρει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να παρέχει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.

Επιπλέον, εισάγει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.