Φώλιασε και φέτος στον Αώο μαζί με το ταίρι του ο «γύπας της Ηπείρου»

on .

KOYKALOGO 2021

• Πιστός και φέτος στο εαρινό ραντεβού του με την Ήπειρο, ο γύπας «Αώος» μαζί με το ταίρι του, έκαναν την εμφάνισή τους στον Ηπειρώτικο ουρανό, αφού διένυσαν περισσότερα από 6.000 χλμ, διασχίζοντας οκτώ χώρες, για να φωλιάσουν στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, στη λεκάνη του ποταμού Αώου, κοντά στην Κόνιτσα.
Χάρη στον πομπό που φέρει στην πλάτη του, ο οποίος είχε τοποθετηθεί το 2015 από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αλλά και βάσει των καταγραφών της ομάδας πεδίου και τις μαρτυρίες των κατοίκων, ο «Αώος» και το ταίρι του τρέφονται σε καθημερινή βάση στην περιοχή της Κόνιτσας, ενώ επισκέπτονται τακτικά και την ταΐστρα που τους παρέχει σταθερή και ασφαλή -απαλλαγμένη από δηλητήρια- τροφή. Για πρώτη φορά φέτος έκανε την εμφάνιση του ένας νεαρός Ασπροπάρης, ένα πουλί ηλικίας 3ου έτους περίπου, ο οποίος απαθανατίστηκε από την ειδική κάμερα. Επίσης στην Ήπειρο έδωσε το παρόν και άλλος ένας Ασπροπάρης ιταλικής καταγωγής, ο «Diego», ο οποίος το φετινό καλοκαίρι αποφάσισε να… εξερευνήσει τα Βαλκάνια αφήνοντας πίσω του την Ιταλία. Δυστυχώς όμως ο πληθυσμός του Κουκάλογου στην Ήπειρο και γενικότερα στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό κάθε παρατήρηση και πληροφορία Ασπροπάρη είναι πολύτιμη. Ευχή είναι η φετινή χρονιά να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τους γύπες-σύμβολο της Ηπειρώτικης φύσης και οι περιπλανώμενοι Ασπροπάρηδες να γίνουν στο μέλλον μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου, μιας περιοχής με πολλά Κουκάλογα, απαλλαγμένη από τον μεγαλύτερο εχθρό τους: τα δηλητηριασμένα δολώματα. Γύπας - μετανάστης Σημειώνεται ότι ο Ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει, αφού κάθε χρόνο διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φτάσει στις περιοχές αναπαραγωγής του στα Βαλκάνια.

Στην Ελλάδα, η σημαντικότερη απειλή για το είδος, που οδήγησε στη δραματική μείωση του πληθυσμού του (μόλις τέσσερα ζευγάρια απομένουν σε όλη την Ελλάδα), είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα!