ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι να συμβάλλουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς

on .

EMBOLIO HLIKIOMENH SPITI 18 7 2021

• Την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει, οι επιστήμονες επιμένουν ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα πρέπει να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς για να είναι οι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο θωρακισμένοι απέναντι στον ιό, ενόψει και του χειμώνα.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιστολή προς τους δημάρχους όλης της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας εμβολιασμού των πολιτών που έχουν προβλήματα, έστειλε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημ. Παπαστεργίου.
Όπως αναφέρει «ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η συνδρομή των Δήμων μας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο υγειονομικό προσωπικό των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών να προσεγγίσει τους πολίτες που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, ζητήθηκε από κάθε Δήμο να διαθέσει ένα τουλάχιστον όχημα και οδηγό, προκειμένου σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διοικήσεις των Υ.ΠΕ. να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να μετακινηθούν…».
Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Δωδώνης έγινε ο πρώτος Δήμος της Ηπείρου που σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων, υλοποίησε την Τρίτη 13 και την Πέμπτη 15 Ιουλίου, το πρόγραμμα του λεγόμενου «καταδρομικού εμβολιασμού», για απομακρυσμένες περιοχές του.
Οι εμβολιασμοί στην Ήπειρο
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (https://emvolio.gov.gr):
- Στην Π.Ε. Ιωαννίνων μέχρι το Σάββατο είχαν γίνει 154.760 (α’ δόση: 86.330 και 72.957 ολοκληρωμένοι).
- Στην Π.Ε. Άρτας 52.800 (α’ δόση: 30.105 και 25.117 ολοκληρωμένοι).
-Στην Π.Ε. Πρέβεζας 52.614 (α’ δόση: 29.425 και 24.996 ολοκληρωμένοι).
- Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 51.378 (α’ δόση: 28.207 και 24.750 ολοκληρωμένοι)
Περί υποχρεωτικότητας…
Στο μεταξύ, η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει… φουντώσει για τα καλά και στη χώρα μας. Έτσι, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στο «κάδρο» βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας σημείωσε ότι «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι ένα προσωρινό μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, καθώς τη δεδομένη στιγμή είναι σημαντικό να αποφύγουμε τη έξαρση της πανδημίας».
Όσον αφορά τους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ο Στ. Πέτσας είπε ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. «Πιο μεγάλο θέμα είναι των εκπαιδευτικών», τόνισε. Τέλος, ανέφερε ότι θα πολλαπλασιαστούν οι κινητές ομάδες εμβολιασμού τις επόμενες μέρες.