Μία ακόμα ζεστή ημέρα και θα πάρει «ανάσα» η Ήπειρος

on .

KAYSONAS THERMOMETRO ZESTH

• Ιδιαίτερα... θερμό αποδεικνύεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το φετινό καλοκαίρι και για την Ήπειρο, με απανωτά κύματα ζέστης να δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών κάνοντάς τους να αναζητούν διαρκώς ανάσες δροσιάς.

Χθες τα θερμόμετρα στα Γιάννενα έδειξαν μέγιστη θερμοκρασία 38 βαθμούς Κελσίου και αντίστοιχη αναμένεται να είναι η κατάσταση και σήμερα, Πέμπτη στο Λεκανοπέδιο, το οποίο δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιες τιμές, ενώ αύριο, Παρασκευή αναμένεται μικρή υποχώρηση, η οποία θα έχει συνέχεια και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα πνέουν το διήμερο δυτικοί έντασης μέχρι 4 Μποφόρ.

Συστάσεις προς πολίτες
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας συνιστάται στους πολίτες να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Επίσης, να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα. Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού και να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Εξάλλου, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Κίνδυνος πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός είναι σήμερα, Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν. Όσον αφορά στην Ήπειρο, στην κατηγορία υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, ενώ οι Π.Ε. Ιωαννίνων και Άρτας είναι στην κατηγορία μέσου κινδύνου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.