«Covid Free GR»: Έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών

on .

COVID FREE EFARMOGH

• Διαθέσιμη είναι από χθες η εφαρμογή «Covid Free GR» για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play, η οποία θα ελέγχει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή pcr τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους.

Τη λειτουργία της εφαρμογής παρουσίασε χθες ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη. Η διαδικασία να «κατεβάσει» κάποιος την εφαρμογή-κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε ο Κυρ. Πιερρακάκης, για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid-19, δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται. Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης: Πράσινο: Ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από Covid.

Κίτρινο:

Ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Κόκκινο: Λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό. Η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών

- Εμβολιασμού: 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

- Νόσησης: Έως και 6 μήνες μετά. 4 Rapid test: 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

- PCR test: 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).