Καλές οι προοπτικές συνεργασίας επιχειρήσεων Ηπείρου - Γερμανίας

on .

GERMANOI SYSKEPSH PERIFEREIA 7 7 21

• Στις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν για ευρύτερες συνεργασίες Ηπειρωτικών και Γερμανικών επιχειρήσεων, εστίασε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, με αφορμή την επίσκεψη Γερμανικής επιχειρηματικής αποστολής με επικεφαλής τον συμπατριώτη μας Δήμαρχο Schwerte κ. Δημήτριο Αξούργο και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου.
Ειδικότερα η επιχειρηματική αποστολή δίνει έμφαση στους κλάδους τροφίμων, τουρισμού και ενέργειας, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η αεροπορική σύνδεση του Ντόρτμουντ με τα Ιωάννινα.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια, ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ως παράδειγμα την εγκατάσταση στα Γιάννενα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και την ανάληψη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου της πρωτοβουλίας για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Υπογράμμισε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στον τουρισμό σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού.

Η αεροπορική σύνδεση
Αναφερόμενος στην αεροπορική σύνδεση Ντόρτμουντ και Ιωαννίνων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στους παριστάμενους εκπροσώπους του γερμανικού αερολιμένα και γερμανικής αεροπορικής εταιρίας, τη διαβεβαίωση ότι θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στη βάση των όσων αποφασιστούν με τον – επίσης παριστάμενο- αερολιμενάρχη Ιωαννίνων κ. Βασίλη Μητσιμάρη.
Από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος στο Ντίσελντορφ κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου για την απευθείας αεροπορική σύνδεση του Ντόρτμουντ με τα Ιωάννινα, είπε ότι θα είναι: «Μια μεγάλη πόρτα η οποία θα φέρει ακόμα πιο κοντά την Ήπειρο με τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας και το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία, που έχει τη χαρά να φιλοξενεί την έδρα της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Ευρώπης».
Καταλήγοντας τόνισε: «Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη, και για την αεροπορική σύνδεση και για τις μετά επισκέψεις και επαφές στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, και στα εξαιρετικά μέρη της Ηπείρου όπου θα είμαστε κοντά στους δραστήριους και εξωστρεφείς παραγωγούς με τα τόσο υψηλής αξίας προϊόντα, και στον τομέα του τουρισμού που θα έχουμε επίσης εξαιρετικές επαφές».

Ο Δήμαρχος Schwerte
Ο Δήμαρχος Schwerte κ. Δημήτρης Αξούργος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη χαρά του που παρά τις δυσκολίες κατάφερε η αποστολή να επισκεφθεί τα Γιάννενα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ότι έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, και επιχειρηματική, και για τους ανθρώπους της περιοχής και του τουρισμού. Ζείτε σε μια πανέμορφη περιοχή, που έχει να προσφέρει πολλά πράγματα, τόσο στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, σε υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, αλλά σε ότι αφορά σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις…».

Και τρίτη εταιρία…
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη της επιχειρηματικής αποστολής θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ηπείρου με τη Γερμανία, ενώ γνωστοποίησε ότι και 3η μεγάλη εταιρία υψηλής τεχνολογίας που εδρεύει στη Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μονάδα στα Γιάννενα και να εγκατασταθεί στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στη συνάντηση – σύσκεψη παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αναστασία Σίμου-Τάσιου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, εμπορίου και Τουρισμού κ. Ιουλία Μαρκούλα και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού κ. Σοφία Φούκη.

GYRISMA

Συνάντηση στο Δημαρχείο
Με τον Γιαννιώτη Δήμαρχο του Schwerte Δημ. Αξούργο και την Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κα. Μαρία Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χθες το πρωί ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Κατά τη συνάντηση με τον Μ. Ελισάφ συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας της πόλης των Ιωαννίνων και του Schwerte στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού και της επιστήμης.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στάθηκε ιδιαίτερα στη δραστηριοποίηση κορυφαίων Γερμανικών εταιριών υψηλής Τεχνολογίας στα Γιάννενα, που αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της περιοχής και συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της περιοχής μας με τη Γερμανία.
Προτεραιότητα αποτελεί και η αύξηση επισκεπτών στην περιοχή μας, όπως και η σύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Γερμανικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
Οι δύο Δήμαρχοι και η Πρόξενος συμφώνησαν σε σύσφιξη των σχέσεων τους προς την κατεύθυνση της αδελφοποίησης της πόλης των Ιωαννίνων με την πόλη του Schwerte. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.