Δρόμος... μετ’ εμποδίων για διάνοιξη της Ρώμα!

on .

ROMA ODOS

• Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση διάνοιξης της οδού Ρώμα, του δρόμου που ξεκινάει από την Κεντρική Πλατεία και πρέπει να φτάνει μέχρι την Καλούτσιανη έγινε με το «πράσινο φως» που έδωσε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών στη δημοπράτηση του έργου.
Πρόκειται για αίτημα πολλών ετών από πλευράς των κατοίκων της περιοχής. Πριν μερικούς μήνες μάλιστα ο «Π.Λ.» είχε φιλοξενήσει υπόμνημα που είχε αποσταλεί προς τον Δήμαρχο, αλλά και την απάντησή του με την οποία δεσμευόταν ότι θα προχωρήσει το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει και μία κυκλοφοριακή «ανάσα» στο κέντρο. Εξάλλου, η διάνοιξη της Ρώμα προβλέπεται και από το Σχέδιο Πόλης Ιωαννίνων. Ωστόσο, υπάρχουν και προσκόμματα, με κυριότερο την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες εκτάσεων λόγω ρυμοτομίας.

Θ’ αλλάξει η εικόνα...
Η διάνοιξη της Ρώμα που σήμερα φτάνει ως τη συμβολή με την οδό Ριζάρη, εντάσσεται σε ένα γενικότερο έργο με τίτλο «Αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος περιοχής Καλούτσιανης – Κιάφας» και συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, περιλαμβάνει την κατασκευή τμήματος της οδού Γεωργίου Παπανικολάου, της οδού Δία και τμήματος της οδού Ερμή Ευαγγελίδη στην Κιάφα και τη διάνοιξη τμήματος της Ρώμα, στο οποίο δεν προβλέπεται προς το παρόν η κατασκευή άλλων υποδομών όπως πεζοδρόμια, δίκτυο ομβρίων κλπ.
Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος έκανε ειδική μνεία στην περίπτωση της Ρώμα γνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει σ’ αυτή. «Το συγκεκριμένο έργο εκτιμώ ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή της Καλούτσιανης, μιας από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πόλης που όμως έχει μεγάλη ανάγκη από παρεμβάσεις αναβάθμισης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε Μπιζάνι - Ανατολή
Εκτός από το έργο στην περιοχή Καλούτσιανης – Κιάφας, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εγκρίθηκε επίσης η δημοπράτηση δύο ακόμα έργων, με τα οποία ολοκληρώνεται ουσιαστικά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το τρέχον έτος. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο έργο αφορά στην αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στην Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή, βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου αλλά και κοινόχρηστων χώρων. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η διάνοιξη οδού στην Κοινότητα Πεδινής, εργασίες τσιμεντόστρωσης δρόμων στην Κοινότητα Αμπελιάς, εργασίας διαμόρφωσης και κατασκευής οδού στην Κοινότητα Μπιζανίου, εργασίες βελτίωσης οδικών υποδομών στην Κοσμηρά, εργασίες διάνοιξης και διαμόρφωσης οδού στο Ασβεστοχώρι, εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Κοινότητα Κόντσικας και εργασίες ανακατασκευής οδών στην Κοινότητα Μανωλιάσας. Το δεύτερο έργο αφορά στην αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στην Δημοτική Ενότητα Ανατολής με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Το έργο συμπληρώνει άλλες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και αφορά σε ασφαλτοστρώσεις οδών, την κατασκευή κρασπέδων και ρείθρων και την κατασκευή πεζοδρομίων στις Κοινότητες Μπάφρας, Νεοκαισάρειας και Ανατολής.

Έργα στην Περιφερειακή
Στο μεταξύ, με έναν διπλό κόμβο και με παρεμβάσεις σε ένα ακόμα επικίνδυνο σημείο της θα «ενισχυθεί» η Περιφερειακή Οδός Ιωαννίνων, στην οποία έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια πολλά ατυχήματα, κάποια εκ των οποίων θανατηφόρα.
Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε χθες την κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, στο ύψος της συμβολή της με την Περιφερειακή. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.354.000 ευρώ. Το δεύτερο αφορά στην ανακατασκευή της Περιφερειακής Οδού στην περιοχή σύνδεσης με την οδό Πετροπουλάκη, με προϋπολογισμό 360.000 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ