H ιστορική Μονή Σέλτσου αποκτά άνετη πρόσβαση

on .

SELTSO DROMOS ERGA 7 7 21

• Το ανακηρυγμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού θρησκευτικό μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας, η ιστορική Μονή Σέλτσου, αποκτά άνετη πρόσβαση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες τσιμεντόστρωσης του δρόμου προς αυτή.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναστήλωσε το μνημείο, έκανε σωστικές παρεμβάσεις, ανακατασκεύασε τα κελιά και τώρα εκτελείται το τελευταίο στάδιο του δρόμου προς αυτή.

Σύμφωνα με ερευνητές το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697. Σήμερα διασώζεται μόνο ο κυρίως ναός με εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες.

Το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο έχει χρυσό επίχρισμα, εικόνες αξίας και φυτικό και ζωικό διάκοσμο σε φόντο κυανέρυθρο. Υπάρχει ακόμη και τμήμα των κελιών, που ανακαινίστηκαν. Εκεί τον Απρίλιο του 1804 έγινε η μεγάλη μάχη των Σουλιωτών, μετά από μήνες πολιορκίας, με τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά, η οποία κατέληξε στο ολοκαύτωμα 1.300 πολεμιστών, ελάχιστοι γλίτωσαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα ρίχτηκαν στο φαράγγι για να γλιτώσουν την ατίμωση.

Η Μονή Σέλτσου, όπου οι Σουλιώτες έδωσαν ηρωικές μάχες, είναι μια ζωντανή απόδειξη μέσα στο χρόνο ότι η ωμή και κυνική και ανενδοίαστη βία σε βάρος της ελευθερίας, συντρίβεται, έστω και αν χάνεται ο πόλεμος, στης ψυχής το γρανίτινο βράχο. Και τότε γίνεται το θαύμα. Μια χούφτα πολιορκημένοι, σέρνονται στο θάνατο για τη γλυκιά πατρίδα, που τη σκέπασε νυχτιά δουλείας.

Οι Σουλιώτες έδωσαν αδιάκοπα το παράδειγμα του ηρωισμού και της φιλοπατρίας και αποδείχθηκαν πιστοί φύλακες των αρετών της φυλής. Γι' αυτό ακούγεται ιδιαίτερα ορθή και δίκαιη η προτροπή - πρόταση να ενθαρρυνθεί η διοργάνωση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επισκέψεων - εκδρομών στη Μονή Σέλτσου τόσο σχολείων, όσο και τουριστών.

H.M.