Τα Γιάννενα υποψήφια πόλη φιλική προς τα παιδιά

on .

unisef

• Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και την παράδοση της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, ο Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, ανακοίνωσαν χθες την ένταξη των Ιωαννίνων στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που στόχο έχει την μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων. Τα Ιωάννινα είναι η δεύτερη πόλη που λαμβάνει τον τίτλο της Υποψήφιας πόλης στην Ελλάδα μετά τον Δήμο Αθηναίων.

Το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκό χώρο, μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε τόπου, κάθε χώρας, είναι το μέλλον του κόσμου. Κι αν οφείλουμε σε κάποιους, αυτά είναι τα παιδιά. Με αυτές τις σκέψεις προχωράμε στην υπογραφή Μνημονίου με την UNICEF έναν κορυφαίο οργανισμό που είναι ταγμένη στην ευημερία των παιδιών. Είναι σημαντικό ότι γινόμαστε κρίκοι στην αλυσίδα για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, από δράσεις για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας και για καλύτερες υπηρεσίες στην φροντίδα των παιδιών.

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη. Έχει δυσκολέψει και η καθημερινότητα των παιδιών…».

Από την πλευρά του ο κ. Calestini σημείωσε ότι «… η UNICEF και το Ελληνικό Κράτος έχουν αναλάβει ένα πολυετές εθνικό πλάνο για την ευημερία κάθε παιδιού στη χώρα, με τους δήμους και τις κοινότητες να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας για την άμεση παράδοση αποτελεσμάτων και υπηρεσιών σε παιδιά και νέους…».