Από νέους προέρχονται τα περισσότερα από τα χθεσινά 32 κρούσματα των Ιωαννίνων

on .

KORONOIOS TEST 1

Η χθεσινή έκρηξη νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ξεπέρασε και τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων και δη εκείνων που σε καθημερινή βάση «ενημερώνουν» μέσω των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας. Τα 1.787 κρούσματα σήμανε συναγερμό και έθεσε σε επιφυλακή τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς ταυτόχρονα αυξάνει γεωμετρικά και το ποσοστό θετικότητας.
Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία για την Ήπειρο, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 32 στα Γιάννενα, τα 2 στην Άρτα και το 1 στην Πρέβεζα. Παράλληλα στα Γιάννενα σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ανιχνεύεται πολύ χαμηλό μεν, αλλά εκ νέου ανιχνεύσιμο θετικό φορτίο στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού, που επιβεβαιώνει τη διασπορά.
Οι ανοδικές τάσεις της πανδημίας στα Γιάννενα είχαν εμφανιστεί εδώ και αρκετές ημέρες, που οφείλονταν όμως κατά βάση στις συρροές στις δύο βιομηχανικές μονάδες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα χθεσινά 32 νέα κρούσματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους- σύμφωνα με πληροφορίες- αφορούν νέα σε ηλικία άτομα, που παραπέμπει σε συγχρωτισμούς και μη τήρηση των μέτρων. Η τάση αυτή είχε εμφανιστεί από τις προηγούμενες ημέρες με τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, αλλά μέχρι προχθές κυμαίνονταν σε μονοψήφιο αριθμό.

Κατακόρυφη η αύξηση
Η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας, επιβεβαιώνεται και από το Δήμο Ιωαννιτών που σε χθεσινή του ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα στα όρια του Δήμου ανέρχονται και πάλι σε τριψήφιο αριθμό. Μάλιστα σημειώνει ότι η αύξηση ήταν κατακόρυφη, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόλις 35.

Ανησυχία Δημάρχου
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, σημειώνοντας πώς πέρα από τις συρροές στις δύο επιχειρήσεις καταγράφεται αύξηση και σε όλους τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται. «Η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος. Απευθύνω ύστατη έκκληση σε όλους να είναι προσεκτικοί. Ειδικά οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης και των κάφε- μπαρ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν με συνέπεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα», υπογράμμισε.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, υπάρχει και μια θετική ένδειξη, που αφορά τη μείωση των διασωληνωμένων σε 168 (έναντι 204 την προηγούμενη Τρίτη) και των θανάτων σε 8 (από 13). Πρόκειται όμως για δύο δείκτες που μπορεί γρήγορα να πάρουν αντίστροφη πορεία με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την μικρή προς το παρόν αναλογία εισαγωγών εξαγωγών (χθες ήταν 48-40) που κανένας δεν είναι σε θέση να την προεξοφλήσει. Ως προς τα κρούσματα η αύξηση από Τρίτη σε Τρίτη είναι εκρηκτική. Χθες ανακοινώθηκαν 1.797, ενώ την προηγούμενη Τρίτη ήταν 605.
Από αυτά τα 1.026 προέρχονται από την Αττική και ακολουθούν: Ρέθυμνο 98, Ηράκλειο 72, Θεσσαλονίκη 62, Μαγνησία 45, Λάρισα 43, Γιάννενα 32.

Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις
Με αυστηρά πρωτόκολλα επαναλειτουργούν από χθες το απόγευμα οι δύο επιχειρήσεις των Ιωαννίνων «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» και «ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ» στις οποίες είχαν εντοπιστεί συρροές κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο επιχειρήσεις θα υποβάλλουν σε τακτικό και συνεχή μοριακό τεστ όλους τους εργαζόμενους με συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία και υποχρεούνται να ενημερώνουν με τη σειρά τους τον ΕΟΔΥ.