Η πανδημία δείχνει ξανά τα «δόντια» της

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Η γενική χαλαρότητα του τελευταίου μήνα στην τήρηση των λιγοστών μέτρων που έχουν απομείνει, οι ανεφάρμοστες υποσχέσεις των επιχειρηματιών ότι θα τηρούν με αυστηρότητα τα πρωτόκολλα που είχε επεξεργαστεί η Επιτροπή των Επιστημόνων για το άνοιγμα της εστίασης, η μείωση των προληπτικών μέτρων -ειδικά μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού- σε επιχειρήσεις, «φούντωσαν» και πάλι τον αριθμό των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τη μόνη από τις τέσσερις της Ηπείρου που ακολουθεί τη γενική τάση.
Μέσα σε μια εβδομάδα σημειώνεται έκρηξη νέων κρουσμάτων με τους Επιστήμονες να προειδοποιούν ότι έρχονται ακόμη χειρότερες ημέρες ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, να επισείουν τον κίνδυνο εμφάνισης του 4ου κύματος εντός του καλοκαιριού και να φοβούνται ότι θα δούμε και πάλι να γεμίζουν τα νοσοκομεία τη φορά αυτή με ανεμβολίαστους.
Ενδεικτική της εικόνας που διαμορφώνεται είναι τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ: Σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 801 νέα κρούσματα, όταν την προηγούμενη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί μόλις 362! Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 173 (από 215) χωρίς αυτή η μείωση να αποτυπώνει τις επιπτώσεις από τη νέα άνοδο που σημειώνεται, ενώ οι θάνατοι χθες ήταν 6 (έναντι 8 την περασμένη Δευτέρα).
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Π.Ε. Ιωαννίνων: Χθες ανακοινώθηκαν 17 κρούσματα (όταν την περασμένη Δευτέρα ο αριθμός τους ήταν μόλις 3). Τα Γιάννενα μάλιστα βρίσκονται για μια ακόμη ημέρα στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά της λίστας κρουσμάτων μετά από Αττική (408), Ρέθυμνο (38), Θεσσαλονίκη (27) και Ηράκλειο (28).
Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν η επιδημιολογική κατάσταση στα Γιάννενα επιβαρύνθηκε από τις συρροές κρουσμάτων στις δύο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όμως το ανησυχητικό είναι ότι εντοπίζονται κρούσματα που προέρχονται από συνωστισμούς σε καταστήματα και ειδικότερα σε εστίαση. Ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι σε ορισμένα από αυτά δεν τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται κυρίως από νέους, που στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στο συγγενικό τους περιβάλλον.
Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη, κανένας όμως δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που η ινδική μετάλλαξη εμφανιστεί και στην Ήπειρο, για αυτό και επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη να τηρούνται τα προληπτικά μέτρα.
Το παρήγορο είναι ότι τα νοσοκομεία της Ηπείρου, μέχρι και χθες τουλάχιστον δεν έχουν πιεστεί, ούτε και έχει αναστραφεί η μείωση των νοσηλειών που- πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- είναι σε μονοψήφιο αριθμό.
Μετά τις συρροές κρουσμάτων στις δύο επιχειρήσεις (ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ), εγρήγορση φαίνεται να υπάρχει και για άλλες επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κατάσταση.

Η αναστολή λειτουργίας των δύο λήγει σήμερα στις 6 το απόγευμα, ωστόσο νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση της κατάστασης που αναφέρεται στην απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.