«Στοπ» σε νέα λαθροϋλοτομία στο Δημόσιο Δάσος Δελβινακίου

on .

KAYSOKSYLA MHXANHMA

• Μια ακόμη εκτεταμένη υλοτομία δέντρων δρυός και γαύρου στο δημόσιο δάσος Δελβινακίου εντοπίστηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Ο λαθροϋλοτόμος είχε μάλιστα εγκαταστήσει πριονοκορδέλα δίπλα στο δάσος, προκειμένου να τα τεμαχίζει και στη συνέχεια να τα προωθεί προς άγνωστους παραλήπτες.
Ο τρόπος της ανακοίνωσης, αλλά και το περιεχόμενό της προβληματίζει και εγείρει πολλά ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα είτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, είτε η Διεύθυνση του Δασαρχείου. Κι αυτό γιατί η ανακοίνωση - γνωστοποίηση υπογράφεται από «Υπαλλήλους του Δασαρχείου Ιωαννίνων», οι οποίοι προχωρούν σε αυθαίρετα –και πάντως όχι αιτιολογημένα– συμπεράσματα. Συγκεκριμένα οι «Υπάλληλοι του Δασαρχείου, υποστηρίζουν ότι «η μεγάλη ποσότητα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό τα κομμένα καυσόξυλα να οδηγούνται απευθείας σε αποθήκη ή μάντρα μεσάζοντα για να πωληθούν μετέπειτα στο εμπόριο». Κι αν μεν η αποθήκη μπορεί να είναι ιδιώτη, η αναφορά σε «μάντρα» εμπλέκει (και δυσφημεί) το σύνολο των επαγγελματιών - επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως και σε κάθε περίπτωση ας συνέχιζαν τις ανακρίσεις και να καταλήξουν με αποδείξεις σε συμπεράσματα.
«Οι Υπάλληλοι του Δασαρχείου Ιωαννίνων» υποπίπτουν όμως και σε δεύτερο ατόπημα, καθώς επιχειρούν να συνδέσουν τη λαθροϋλοτομία με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί προ ημερών για την κατάργηση των δελτίων αναφοράς. Κάνουν λόγο «για προσπάθεια ορισμένων κύκλων το τελευταίο διάστημα να καταργήσουν τα απαραίτητα δελτία μεταφοράς», «προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για διασυνδέσεις του παράνομου κυκλώματος στην περιοχή όπου μάλιστα έχει απειληθεί στο πρόσφατο παρελθόν και η ζωή...»!
Επιχειρείται δηλαδή έμμεσα ένα αίτημα φορολογικής φύσεως των εμπόρων ξυλείας για κατάργηση των δελτίων μεταφοράς να συνδεθεί αόριστα με το συμβάν λαθροϋλοτομίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά και για «διασυνδέσεις του παράνομου κυκλώματος στην περιοχή»!
Και επειδή η ανακοίνωση έχει διακινηθεί από το επίσημο email του Δασαρχείου Ιωαννίνων (Dasarxeio Ioanninon <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..) απαιτούνται άμεσα εξηγήσεις και κυρίως στοιχεία στα οποία στηρίζεται η ανακοίνωση.
Από την ανακοίνωση των «Υπαλλήλων Δασαρχείου Ιωαννίνων», εκτός του συμβάντος του λαθροϋλοτόμου, εκείνο που πρέπει να «κρατηθεί» είναι η πρόταση να ληφθούν επιπλέον μέτρα προφύλαξης και διασφάλισης της ιχνηλασιμότητας των παράνομων διακινούμενων προϊόντων ξυλείας από το ΥΠΕΝ» και «για την άμεση πάταξη του φαινομένου που λαμβάνει μάλιστα χώρα στην περιοχή του Πωγωνίου, σε ένα από τα σημαντικότερα ημιορεινά δρυοδάση της χώρας και της Ευρώπης ενταγμένο και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης (Natura 2000)».