Η αποκατάσταση της Παμβώτιδας δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο!

on .

LIMNH GIANNENA KALAMIA

• «Η αποκατάσταση της λίμνης Παμβώτιδας δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», τονίζει σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Αριστείδης Σωτηριάδης, με αφορμή την ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, για την επανεκκίνηση της διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) λίμνης Παμβώτιδας.
Στην επιστολή την οποία κοινοποιεί στον Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα και τους βουλευτές Μ. Κεφάλα και Στ. Καλογιάννη, αναφέρει ότι «…από τα παρουσιασθέντα προς διαβούλευση και επί μία 10ετία επτά (7) Σχέδια Π.Δ., έχει αποδειχθεί η αδυναμία του Π.Δ. να σώσει την Παμβώτιδα με οποιαδήποτε μορφή και σχηματισμό του, διότι το πρόβλημα της λίμνης δεν είναι διαχειριστικό, είναι δομικό και πολιτικό. Συνεπώς επιβάλλεται πρωτίστως η επαναφορά της λίμνης στη φυσική της κατάσταση, ώστε να έχει νόημα η θεσμοθέτηση Π.Δ. για τη διαχείριση και προστασία της».
Και ο κ. Σωτηριάδης σημειώνει: «Είναι λοιπόν απορίας άξιον, η εμμονή του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη δημιουργία νέου Σχεδίου Π.Δ., χωρίς να έχει προηγηθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, τακτική η οποία οδηγεί τη λύση του προβλήματος στις καλένδες. Αλήθεια πόσο ανεύθυνη μπορεί να είναι μία πολιτική, η οποία αδιαφορεί για την τραγωδία μιας λίμνης που χάνεται;
Υποχρέωση της Πολιτείας…
»Η αποκατάσταση της Παμβώτιδας είναι υποχρέωση της Πολιτείας η οποία ευθύνεται για την καταστροφή της και είναι λυπηρόν που αποφεύγει την υποχρέωση αποκατάστασή της προσφεύγοντας σε ανέφικτες λύσεις.
»Το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2010 και μετά προέβηκε στην παραγωγή μιας σειράς Σχεδίων Π.Δ., παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως το όργανο εκείνο που θα έσωζε την Παμβώτιδα, εμπαίζοντας την κοινωνία των Ιωαννίνων.
»Αυτό τελείωσε! Δεν μπορεί να συνεχίζεται! Αρκετά πιά!»
Να ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης…
Σύμφωνα με τον πρ. Πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος, στους βουλευτές των Ιωαννίνων ανήκει η ευθύνη και υποχρέωση, να ωφεληθούν τα Γιάννενα και η Λίμνη μας, από το κυβερνητικό πρόγραμμα και σχέδιο «Ελλάδα 2.0» Ελλάδα του μέλλοντος, με ένταξη σε πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, την αποκατάσταση και αξιοποίηση της Παμβώτιδας.
Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Σωτηριάδης σημειώνει ότι «η Παμβώτιδα είναι ένα σπουδαίο οικοσύστημα και πρέπει να αποκατασταθεί και αξιοποιηθεί. Ας σταματήσει πλέον ο εμπαιγμός των πολιτών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ας σταματήσει να παρατείνει τη συνέχιση μιας αρρωστημένης καταστάσεως στην Παμβώτιδα, με ένα ακόμη Σχέδιο Π.Δ. και ας κατανοήσει επιτέλους ότι η αποκατάσταση της λίμνης στην πρώην φυσική της κατάσταση είναι η μοναδική λύση του προβλήματος της Παμβώτιδας».
Ερωτήματα…
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί η δημιουργία νέου Σχεδίου Π.Δ., θα πρέπει ο υφυπουργός να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
- Αν και σε τι εξυπηρετεί η συνέχιση του διαμελισμού της Παμβώτιδας και η απομόνωσή της από τις ζωτικές εκτάσεις της;
- Αν και για ποιον λόγο πρέπει η Παμβώτιδα να στερείται των υδάτων των πηγών τα οποία συνέβαλαν στην καθαρότητα και στην οξυγόνωσή της;
- Αν και για ποιον λόγο πρέπει η Παμβώτιδα να στερείται της λειτουργίας του τεράστιου υγροβιότοπου Ανατολής-Κατσικά και της πλουσιώτατης βιοποικιλότητας και ορνιθοπανίδας που φιλοξενούσε;
- Αν και σε τι χρησιμεύουν τα αναχώματα που παραμένουν από το 1970 μέσα στη λίμνη και ποιος ο προορισμός τους;.
- Μόνο η αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας θα αποτρέψει τη φθίνουσα και καταστροφική πορεία της και θα διασφαλίσει την επιβίωσή της. Αν όμως δεν συμβεί αυτό ποια θα είναι η τύχη και το μέλλον της Λίμνης μας;