Όχι παιχνίδια με την Υγεία!

on .

GIATROS

Κάτι δεν πάει καλά εδώ και αρκετό καιρό στο σύστημα της Υγείας στην Ήπειρο. Σε γενικές γραμμές επικρατεί ένα «αλαλούμ», μία προβληματική κατάσταση, η οποία συχνά προκαλεί δυσλειτουργίες στις υγειονομικές μονάδες, ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία, σε μία κρίσιμη μάλιστα περίοδο.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η «ρίζα» του προβλήματος δεν βρίσκεται εδώ, αλλά στην Πάτρα, εκεί όπου έχει την έδρα της η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται και η Ήπειρος. Συγκεκριμένα, στον επικεφαλής της Γιάννη Καρβέλη, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.
Από την ημέρα που ο κ. Καρβέλης ανέλαβε τα ηνία του συγκεκριμένου φορέα, πολλά έχουν αλλάξει στον χώρο και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι αλλαγές αυτές ήταν όλες προς το καλύτερο. Το αντίθετο...
Ο ίδιος φέρεται να λειτουργεί ως... βασιλικότερος του βασιλέως, να αποφασίζει και να πράττει χωρίς να ρωτάει κανέναν, ακόμα και για θέματα τα οποία δεν γνωρίζει, λόγω της απόστασης που τον χωρίζει από τα Γιάννενα και τις τοπικές υγειονομικές δομές.
Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω είναι η περίπτωση αναισθησιολόγου, που ο κ. Καρβέλης με... συνοπτικές διαδικασίες μετακίνησε δύο φορές το τελευταίο διάστημα από τα Γιάννενα σε γειτονικά Νοσοκομεία. Δεν μπήκε όμως καν στον κόπο να ρωτήσει τι θα γίνει χωρίς τη συγκεκριμένη κρίσιμη ειδικότητα το ίδρυμα όπου εργάζεται, γι’ αυτό και διαμαρτύρονται έντονα οι γιατροί του Νοσοκομείου! Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα αυτό...
Φυσικά, κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες στα Νοσοκομεία γειτονικών περιοχών, όμως δε μπορεί να μετακινείται προσωπικό που είναι απαραίτητο στα Γιάννενα για να κλείσουν οι «τρύπες»! Υπάρχει και η επιλογή πρόσληψης αν όχι μόνιμων, έστω συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών και αυτή είναι η δουλειά του κ. Καρβέλη. Να εντοπίζει κενά και να φροντίζει με τους κατά τόπους διοικητές για την πλήρωσή τους, χωρίς να δημιουργεί νέα προβλήματα αλλού. Όσο για τις Διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ τους έχει επιβάλλει από καιρό ένα πρωτόγνωρο «σιωπητήριο», το οποίο έχει γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.
***
Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που συχνά προκαλούνται σε τοπικό επίπεδο με ευθύνη της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ θα έπρεπε να συζητηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης των Διοικητών όλων των νοσοκομείων από την 6η και την 5η ΥΠΕ για την αξιολόγηση της κατάστασης στις δημόσιες δομές υγείας που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννενα. Όμως, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του αναπλ. Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, εκείνος έδωσε έμφαση μόνο στην ανάγκη εμβολιασμών.
Πάντως, το σύστημα Υγείας στην περιοχή μας δεν μπορεί να δουλεύει για πολύ ακόμα μ’ αυτό τον... ανορθόδοξο τρόπο. Κάποια στιγμή θα «μπλοκάρει» και οι συνέπειες δεν θα είναι καλές για κανέναν!