Το Δασαρχείο Ιωαννίνων... επιμένει γραφειοκρατικά για τα καυσόξυλα!

on .

KAYSOKSYLA SYSKEYASMENA

• Μία κανονική «μάχη» γύρω από ένα καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα που έχει να κάνει με το εμπόριο Καυσόξυλων «μαίνεται» εδώ και καιρό στην περιοχή μας.
Από τη μία πλευρά, οι επαγγελματίες πώλησης ξύλου ζητούν από το Δασαρχείο Ιωαννίνων λιγότερη γραφειοκρατία, δηλαδή να τους απαλλάξει από την υποχρέωση έκδοσης δελτίου μεταφοράς και για τα δευτερογενή τεμαχισμένα δασικά προϊόντα που έχουν στις αποθήκες τους και τα εμπορεύονται συχνά στη λιανική, από τη στιγμή μάλιστα που δελτία εκδίδονται για τη μεταφορά του ξύλου από τα σημεία κοπής στις μάντρες.
Από την άλλη, το Δασαρχείο Ιωαννίνων έχει... στυλώσει τα πόδια και αρνείται πεισματικά την έκδοση νέας ρυθμιστικής διάταξης στο πρότυπο άλλων περιοχών της χώρας. Μάλιστα, αρνείται να εκτελέσει και σχετική διαταγή του Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου που κατανόησε το δίκαιο αίτημα των ξυλέμπορων, με τους υπαλλήλους του να απευθύνουν επιστολή στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά ζητώντας την παρέμβασή του για το θέμα!

Επιστολή δασολόγων
Για «μεθοδεύσεις συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων δια των οποίων επιδιώκεται η κατάργηση των δελτίων μεταφοράς ως παραστατικό έγγραφο διακίνησης συγκεκριμένης κατηγορίας δασικών προϊόντων», κάνουν λόγο οι δασολόγοι και δασοπόνοι του Δασαρχείου Ιωαννίνων στην επιστολή τους προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος.
Όπως τονίζουν, «παρά τις κατ’ επανάληψη εκφρασμένες απόψεις μας για την ανάγκη της διατήρησης του μέτρου ως του μοναδικού για την άσκηση ελέγχου για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς δασικών προϊόντων, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης με έγγραφό του προς τις Δ/νσεις Δασών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και τα Δασαρχεία Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Μετσόβου, παρερμηνεύοντας ένα απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος αντιφατικού περιεχομένου, απαίτησε την προσαρμογή των Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων των υπηρεσιών σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτό, παραβλέποντας την Δασική Νομοθεσία που κατισχύει σε κάθε αντίθετη άποψη».
Οι δασολόγοι ζητούν λοιπόν την άμεση παρέμβαση του Γ. Αμυρά, διότι όπως ισχυρίζονται, «η υπηρεσία μας θα πάψει να έχει την δυνατότητα του ελέγχου της νομιμότητας των διακινούμενων δασικών προϊόντων με καταστροφικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα άσκησης των καθηκόντων της για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας και την προστασία του Δασικού Περιβάλλοντος της περιοχής μας».

Τι λένε οι ξυλέμποροι
Το τελευταίο αυτό επιχείρημα των δασολόγων – δασοπόνων δεν ευσταθεί καθώς το Δασαρχείο ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει ελέγχους στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις για τις ποσότητες καυσόξυλων που υπάρχουν στις αποθήκες τους, οι οποίες διαθέτουν εξάλλου και τα αντίστοιχα δελτία μεταφοράς προς αυτές που εκδίδει το ίδιο!
Το ζήτημα για τους επαγγελματίες πώλησης καυσοξύλου του Νομού Ιωαννίνων έγκειται στην άσκοπη γραφειοκρατία που προκαλείται, την οποία έχουν καταγγείλει με έγγραφά τους προς τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όπως έχουν επισημάνει, η ισχύουσα σήμερα ΔΑΔ του Δασαρχείου Ιωαννίνων που επιβάλλει την έκδοση δελτίου μεταφοράς και στα δευτερογενή δασικά προϊόντα το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία τους, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς πρατήρια καυσίμων και πολυκαταστήματα που επίσης πωλούν καυσόξυλα το κάνουν αυτό απλά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων (ταμειακή απόδειξη, τιμολόγιο - δελτίο αποστολής).

Τριπλότυπα δελτία...
«Εμείς ταλαιπωρούμαστε με τη γραφειοκρατία και χάνουμε χρόνο για να πάμε ξανά τα δελτία στο Δασαρχείο και να βγάλουμε καινούργια για τα ίδια ξύλα που είχαμε δελτία κατά την πρώτη τους μεταφορά στις αποθήκες μας», επισημαίνουν οι ντόπιοι ξυλέμποροι, οι οποίοι αναγκάζονται να εκδίδουν τριπλότυπα δελτία μεταφοράς ακόμα και για ποσότητες καυσόξυλων που δεν ξεπερνούν τα 500 κιλά, τις οποίες μπορεί να πωλούν σε δεκάδες πελάτες καθημερινά!
Από την άλλη, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Τρίκαλα, στην Αριδαία, τη Βέροια, την Ξάνθη κ.α. τα πράγματα είναι πιο απλά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη μεταφορά δευτερογενών δασικών προϊόντων υποχρεούνται να τα συνοδεύουν με απόδειξη λιανικής ή τιμολόγιο και δελτίο αποστολής.