Ειδικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για το Βάλτο

on .

MAYROGIORGOS DHMHTRHS

• Προσέχουν για να έχουν (τουρισμό) στην Πάργα καθώς ανεβαίνουν οι κρατήσεις και το επόμενο διάστημα αναμένεται μεγάλη προσέλευση Ελλήνων και ξένων τουριστών. Μια πόλη των 2.000 μόνιμων κατοίκων, το καλοκαίρι φθάνει να έχει ακόμη και 30.000 επισκέπτες και αυτό δείχνει το μέγεθος των ζητημάτων που καλούνται να διαχειριστούν οι τοπικές αρχές. Το κυκλοφοριακό, αλλά και η πυρασφάλεια είναι δύο από τα βασικά ζητήματα για τα οποία επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή το καλοκαίρι. Τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη «κορυφής» κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που επισημάνθηκαν ιδιαίτερα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όταν και η περιοχή του Βάλτου «βούλιαξε» από αυτοκίνητα και επισκέπτες. Η αποτροπή πυρκαγιών ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα, για την οποία εξετάστηκε η βελτίωση βοηθητικών αγροτικών δρόμων, κυρίως όμως η απομάκρυνση εγκαταλειμμένων θερμοκηπίων που εκτός των άλλων αποτελούν εστίες ρύπανσης και επικίνδυνα σημεία για εκδήλωση πυρκαγιών. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα της τρέχουσας περιόδου είναι η έλλειψη πάρκινγκ ώστε να απελευθερωθεί το ανεπαρκές οδικό δίκτυο στο Βάλτο.
Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, αναμένονται γραπτές εισηγήσεις των κατά αντικείμενο αρμόδιων Υπηρεσιών, προκειμένου να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο παρεμβάσεων. Να σημειωθεί τέλος ότι μέσω του Δ. Μαυρογιώργου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, έκανε γνωστό ότι εφέτος θα σταθμεύουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα στο Άκτιο και ένα στα Ιωάννινα, τα οποία θα λειτουργούν με νέο καθεστώς, επέμβασης ανά πάσα στιγμή, μην έχοντας περιορισμό στις ώρες πτήσης. Ανάλογες συσκέψεις – σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιώργο- θα γίνουν και σε άλλες πολυσύχναστες παραλίες της Ηπείρου.
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας- Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου ταξίαρχος Κων. Δούβαλης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Π. Υ. Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης, ο Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Αρχιπλοίαρχος Κων. Κορίζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πάργας Ν. Ζαχαριάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας πύραρχος Αθ. Μικρούλης, οι Διοικητές των Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού με αρμοδιότητα την Πάργα, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.