Στην εκκίνηση το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65!

on .

E65

• Οριστικά σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, το οποίο είναι άμεσου ενδιαφέροντος για την Ήπειρο και φυσικά για τη Δυτική Μακεδονία, αφού θα ανοίξει έναν νέο... δρόμο πιο σύντομο και πιο ασφαλή προς Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, ενώ θα αποτελέσει και μία εναλλακτική διαδρομή για την Αθήνα.

Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση έναρξης κατασκευής του τελευταίου τμήματος του οδικού άξονα, το οποίο πέρασε από... 40 κύματα τα τελευταία χρόνια, όμως ξεκόλλησε πλέον οριστικά και οι αναγκαίοι πόροι θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Υπουργός Υποδομών

Τη θετική εξέλιξη έκανε γνωστή χθες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους 23 μήνες, έχουμε δουλέψει εντατικά για να ξεμπλοκάρουμε έργα που βρήκαμε ‘κολλημένα’. Αύριο (σ.σ. σήμερα) μάλιστα υπογράφεται και η σύμβαση για το βόρειο κομμάτι του Ε65, που πλησιάζει τα 442 εκ ευρώ». Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ο Ε65 είναι ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία, που συνδέεται άμεσα και με την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, ενώ υπενθύμισε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη για να πάρει η χώρα τις τελικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμβολή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Μικρότερο ταξίδι...

Μαζί και με το βόρειο τμήμα του, το οποίο από τα Τρίκαλα θα «κουμπώσει» στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του Κηπουρειού Γρεβενών, περίπου 28 χιλιόμετρα μετά το Μέτσοβο, ο Ε65 θα φτάσει σε μήκος τα 181,5 χιλιόμετρα.

Ο αυτοκινητόδρομος θα ξεκινάει από τη Λαμία και θα περνάει από Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, το ταξίδι από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μία ώρα και 30 λεπτά, δηλαδή θα μειωθεί χρονικά κατά μία ολόκληρη ώρα.

Έτσι, το ταξίδι Γιάννενα – Λαμία θα είναι περίπου δύο ώρες και ένα τέταρτο, ενώ η απόσταση Αθήνα - Μέτσοβο θα πέσει στις τέσσερις ώρες.

Όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», το βόρειο τμήμα του Ε65 έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα. Η διάρκεια του έργου, το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, θα είναι τρία χρόνια και, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του 2024.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ