Φόρεσαν «δαχτυλίδια» σε 80 πελαργούς στο Πωγώνι!

on .

PELARGOI POGONI 23 6 21

• Μαζί με την άνοιξη κατέφθασαν στην περιοχή μας και οι συνήθεις φτερωτοί επισκέπτες της θερινής περιόδου, οι πελαργοί, οι οποίοι, πέρα από τα Γιάννενα, διατηρούν δεκάδες φωλιές και σε διάφορα χωριά του Νομού.

Για τους επιστήμονες η μελέτη των εντυπωσιακών πουλιών είναι πολύ σημαντική και για το σκοπό αυτό τοποθετούν κωδικούς σε νεαρούς πελαργούς. Αυτό έγινε χθες στον Δήμο Πωγωνίου, όπου συνολικά 80 λευκοί πελαργοί (Ciconia ciconia) δακτυλιώθηκαν σε μία συντονισμένη δράση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με την κ. Eva Stets, συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ, τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, εθελοντές και το Δήμο.

Σε 20 φωλιές...

Τα συνεργεία επισκέφθηκαν συνολικά 20 φωλιές, μία στο Καλπάκι και 19 στον Παρακάλαμο, με τη συνολική διαδικασία να διαρκεί περίπου 20 λεπτά σε κάθε φωλιά. Οι νεοσσοί πελαργοί μεταφέρθηκαν στο έδαφος, πραγματοποιήθηκαν βιομετρικές μετρήσεις, τοποθετήθηκε δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και οι νεοσσοί επανατοποθετήθηκαν στη φωλιά.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την προστασία των νεοσσών κι όχι μόνο. Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες για τον τρόπο και το λόγο της δακτυλίωσης οι οποίες και απαντήθηκαν. Εκ μέρους του Δήμου Πωγωνίου συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Φωτίου που σημείωσε ότι θα γίνει άμεσα προμήθεια 40 περίπου καλαθιών – φωλιών για την φιλοξενία των πελαργών.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα να ‘φιλοξενούμε’ στο Δήμο Πωγωνίου τόσες οικογένειες λευκών πελαργών και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την προστασία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος η μελέτη

Η διαδικασία της δακτυλίωσης των πελαργών πραγματοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς με σκοπό τη μελέτη της βιολογίας του είδους και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

Παράλληλα, απομακρύνονται από τις φωλιές τυχόν σκουπίδια όπως πλαστικές σακούλες, σπάγκοι κ.λπ. που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους νεοσσούς, ενώ κατά τη διαδικασία και για σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται διακοπή ρεύματος τόσο για την ασφάλεια των πουλιών όσο και των συμμετεχόντων.