Ολόκληρο «νησί» από καλάμια κόλλησε στην ακτή Μιαούλη!

on .

LIMNH KALAMIA 9 6 2021

• Στις δράσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την Παμβώτιδα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των καλαμιώνων που αναπτύσσονται τόσο περιμετρικά, στις όχθες της λίμνης, όσο και γύρω από το Νησί.
Κι αυτό γιατί δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κομμάτια ολόκληρα με καλάμια να αποκόπτονται από το σημείο όπου βρίσκονταν και να «ταξιδεύουν» μέσα στη λίμνη προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Εξάλλου, συχνά έρχονται και «κάθονται» στην παραλίμνιο περιοχή από τη μεριά της πόλης δημιουργώντας κατά μήκος της όχθης μικρά... δάση.

Να απομακρύνουν...
Ένα τέτοιο νησί από καλάμια «φύτρωσε» τελευταία και στην ακτή Μιαούλη, στο ύψος περίπου του ξενοδοχείου «Du Lac», όπως επισημαίνουν σε ανάρτησή τους οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» κρύβοντας εξ’ ολοκλήρου τη θέα του νερού! Άγνωστο αν αυτά ήρθαν τώρα τελευταία στο συγκεκριμένο σημείο με τη βοήθεια του ανέμου και των ρευμάτων του νερού ή αποτελούν τμήμα της τεράστιας νησίδας καλαμιών που πριν από μία διετία περίπου αποκόπηκε από απέναντι και κατέληξε στην ίδια περίπου περιοχή, από το πάρκο Κατσάρη μέχρι το «Du Lac», όπου ρίζωσε και αναπτύχθηκε.
Το μεγαλύτερο τμήμα εκείνης της νησίδας είχε διαλυθεί και απομακρυνθεί από ειδικό μηχάνημα, όμως δεν αποκλείεται κομμάτια της να έμειναν κατά μήκος της ακτής Μιαούλη και να «φούντωσαν» ξανά δημιουργώντας μία μικρή «ζούγκλα». Φυσικά, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι καινούρια αυτή η νησίδα.
Όπως και να ‘χει, ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας θα πρέπει να αναζητήσει μία λύση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για την επιχείρηση απομάκρυνσης των καλαμιών. Αν πέσει η στάθμη και ριζώσουν, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα!
Σύμφωνα με τους «Σκεπτόμενους Πολίτες» το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στην τελευταία πεζογέφυρα στον Κατσικά όπου τα συνήθη νούφαρα δεν φαίνονται πλέον από την έντονη βλάστηση που έχει αναπτυχθεί στη λίμνη.