Επί ποδός... πολέμου με αιχμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο!

on .

GRIBAS SYNDIKALISTES SYNENTEYKSH 8 6 21

• Γενικευμένη αντίδραση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που, με ορισμένες διορθώσεις, κατατέθηκε πρόσφατα προς ψήφιση στη Βουλή. Συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία κάνουν λόγο για «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση ουσιαστικά του οκτάωρου και απαιτούν την άμεση απόσυρσή του.
Αύριο λοιπόν θα λάβει χώρα πανελλαδικά 24ωρη απεργία, η οποία θα συνοδευτεί από κινητοποιήσεις.
Πορεία θα γίνει και στα Γιάννενα με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων του αλλά και φορέων και συλλόγων εργαζομένων του Δημοσίου.

Ο Δημόσιος τομέας
Επί... ποδός βρίσκονται οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα σωματεία του Δημοσίου τομέα, με τους εκπροσώπους τους να απευθύνουν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση.
• Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας έκανε λόγο για έναν «οδοστρωτήρα» από την Κυβέρνηση στα εργασιακά με απώτερο στόχο την απορύθμιση της αγοράς εργασίας. Μίλησε για τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης και για παροχή πλήρους ασυλίας σε εργοδότες και επιχειρήσεις, ενώ υποστήριξε ότι «με το νέο νομοσχέδιο σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών». Ο κ. Γρίβας προειδοποίησε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να μην θεωρήσουν ότι το σ/ν δεν τους αγγίζει και κατέληξε τονίζοντας: «Απέναντι στον εργασιακό Αρμαγεδδώνα, η απάντηση των εργαζομένων είναι μία. Να παλέψουν ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Η επίθεση που δεχόμαστε δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού».
• Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης τόνισε πως «είναι απαραίτητο να δώσουμε όλοι το ‘παρών’ στην αυριανή κινητοποίηση, γιατί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται η αρχή και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει».
• Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Αντώνης Μαυράκος σημείωσε πως το επίμαχο σ/ν σαρώνει τα βασικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία.
• Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς έκανε λόγο για κατάργηση δικαιωμάτων δεκαετιών και για επιδίωξη της Κυβέρνησης να ανατρέψει τα εργασιακά δεδομένα με βασικότερο το οκτάωρο και κάλεσε τους συναδέλφους του να δώσουν ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα περάσει.

Το Εργατικό Κέντρο
Για ένα νομοσχέδιο «με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους», κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις. Είναι μέτρα που εξασφαλίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα πιο φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους και αφοπλισμένους εργαζομένους».

Ο Εμπορικός Σύλλογος
Τη συμμετοχή του στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση ανακοίνωσε χθες ο Εμπορικός σύλλογος Ιωαννίνων, με στόχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Στα αιτήματα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας, την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο εργασίας, την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και ακατάσχετο λογαριασμό για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Οι δημοσιογράφοι
Χωρίς ειδήσεις θα κυλήσει η αυριανή ημέρα καθώς τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ηπείρου – Πελοποννήσου - Νήσων, καθώς και οι υπόλοιπες Ενώσεις εργαζόμενων στον Τύπο (Τενχνικών, Φωτορεπόρτερ κλπ.).
Τα ΜΜΕ θα απεργήσουν από τις 5.30 π.μ. αύριο, Πέμπτη έως τα 5.30 π.μ. την Παρασκευή.
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή τους ανακοίνωση, «με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό. Μέσω της υπέρβασης οκταώρου και των ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου. Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας».

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Κινητοποιήσεις θα λάβουν χώρα αύριο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου.
Στην Άρτα θα γίνει συγκέντρωση ώρα 10 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς, με το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ να καλεί Πρωτοβάθμιους Συλλόγους και Σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, εργαζόμενους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ανέργους και νέους να κατέβουν στον δρόμο του αγώνα.
Αντίστοιχη συγκέντρωση θα γίνει αύριο, ώρα 10 π.μ. και στην Πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας να κάνει λόγο για απαίτηση προκειμένου να καταργηθεί το νομοσχέδιο.